Frp: - Arbeidsmiljøloven har overlevd seg selv

Partiet vil ha en ny og mer fleksibel arbeidsmiljølov

STÅR SAMLET: Frp-leder Siv Jensen og nestleder Per Sandberg slo fast at parti står samlet foran høstens kommunevalg etter at landsmøtet var overstått søndag. Foto: SCANPIX

 • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Fremskrittspartiet vil ha en ny og mer fleksibel arbeidsmiljølov, men avviser at partiet vil svinge noen pisk over arbeidstakerne. Forslaget gir all makt til arbeidsgiverne, mener LO.

Etter en intern debatt kom redaksjonskomiteen med et forslag der noen av de mest omstridte punktene i det opprinnelige forslaget var fjernet. Dette gjaldt blant annet forslag om at overtid kan pålegges når det er behov for det.

— Det har aldri vært vår intensjon å pålegge arbeidstakere noen som helst økt byrde. Vårt hovedønske er fleksibilitet og valgfrihet. Arbeidstakere og arbeidsgivere kan tilpasse arbeidstiden til beste for begge parter, sier første nestleder Per Sandberg.

LO mener frivillighet for arbeidstakeren i en slik ordning blir en illusjon.

— Frp-vedtaket viser at partiet ikke helt forstår mekanismene i arbeidslivet. Uten vernebestemmelsene vil arbeidsgiverne sitte med all makt, sier LOs førstesekretær Trine Lise Sundnes til NTB.

Oppmyking av overtid

Bestemmelsene knyttet til frivillig overtid skal mykes opp og liberaliseres, lyder vedtaket.

 • Samlet arbeidstid skal ikke overstige 13 timer i løpet av 24 timer eller 48 timer i løpet av sju dager, slik reglene også er i dag. Grensen for maksimal arbeidstid i en enkelt uke skal ikke overstige 60 timer, eller overstige 48 timer i gjennomsnitt over åtte uker.
 • Grensen for tillatt overtid i året økes fra 200 til 400 timer. Reglene for hvem som skal jobbe søndager skal liberaliseres og lovens bestemmelser om nattarbeid skal mykes opp.
 • Såkalt nordsjøturnus tillates i helse- og omsorgssektoren og i servicenæringen.
  Partiet innrømmer at forslagene vil svekke fagforbundenes makt til å bestemme turnuser og arbeidstid. Blant annet skal nye turnuser kunne fremforhandles lokalt uten mulighet for fagforbundene til å legge ned veto.

Vil stramme inn trygderettigheter

Trygderettigheter ble et annet hovedtema under landsmøtet i helgen. Frp vedtok at det skal bli vanskeligere for utenlandske borgere å få fulle trygderettigheter. Partiet vil også hindre at utlendinger tar med seg trygderettigheter ut av landet.

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken (SV) reagerte med å anklage Frp for å bløffe. Han mener innstrammingene ikke vil la seg gjennomføre på grunn av bestemmelsene i EØS-avtalen. Sju av ti utenlandske borgere i Norge kommer nå fra EØS-land.

— Frp serverer folk en dobbel bløff når de hevder at de later som de kan stoppe mesteparten av innvandringen til Norge og samtidig hindre at utenlandske borgere får ytelser fra Norge. Grunnsteinen i EØS-avtalen som Frp er sterke tilhengere av, er at folk kan flytte mellom land og ta med seg sine rettigheter, sier Lysbakken til NTB.

- Ikke verdens sosialkontor

Partileder Siv Jensen innrømmer at hun er klar over EØS-regelverket.

— Men det betyr ikke at vi ikke skal gå inn i saken for å se på hva vi kan gjøre. Vi kan ikke bare resignere og si at vi ikke kan gjøre noe som helst, sier hun.

I resolusjonen gjentas det at Norge ikke skal være hele verdens sosialkontor, og at det derfor er viktig å sette begrensninger for hvem som kan få norske trygdeytelser.

— Det er mange ytelser det er naturlig å forbeholde norske statsborgere. Fremfor alt slikt som kontantstøtte, barnetrygd, uførepensjon og andre tilsvarende ytelser. Det er også naturlig å diskutere nye terskler for når det skal oppnås fulle rettigheter i folketrygden, heter det i resolusjonen.

Landsmøtet forkastet et forslag fra ungdomsorganisasjonen FpU om å tillate surrogatmoderskap. Forslaget om at Frps gruppeleder i Sametingets skal ha en egen plass i partiets landsstyre og landsmøte ble også forkastet med stort flertall.

Birkedal-saken et ikke-tema

Birkedal-saken ble ikke nevnt med et ord i noen av innleggene. Ifølge Siv Jensen var den heller ikke tema utenfor landsmøtesalen.

— Vi anser oss ferdig med denne saken, sa hun etter at landsmøtet var slutt.

Partilederen var godt fornøyd med landsmøtet som etter hennes mening viste et samlet parti foran kommunevalget.

— Vi hadde som ambisjon å tydeliggjøre Frps politikk. Det synes jeg vi har klart. En betydelig del av landsmøtet handlet om lokalpolitikk. Det er jeg glad for, oppsummerte partilederen.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Smittede personer var på fest i Nygårdsparken i helgen

– Testene er fra de tre siste dagene, så vi begynner å se effekten av en helg der folk koste seg ekstra mye, sier…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Sol og opp mot 20 grader: – Vi fortjener det. Veldig.

 2. Han vil utestenge gutter 10-lag. – Ille og ødeleggende.

 3. 16 elevar og 6 tilsette i karantene ved Sæbø skule

 4. Tolv nye smittede på ett klassetrinn: – Vet hvor smitten kommer fra

 5. – Noen kunder er så ufine at man blir sittende i sjokk

 6. – Å stoppe festingen er omtrent som å prøve å få vannet til å renne oppover i en elv