Det opplyser hans forsvarere Geir Lippestad og Tord Jordet etter at de fredag ettermiddag besøkte sin klient i Ila fengsel for å diskutere hvordan de skal forholde seg til de to nyoppnevnte sakkyndige.

— Han sier at han ikke ønsker å snakke med dem. Han mener at de psykiatrisk sakkyndige ikke har de faglige forutsetningene for å vurdere en siktet i en terrorsak, og at det kreves fagkunnskap om politisk analyse for å vurdere om han har vrangforestillinger, sier forsvarer Tord Jordet til Aftenposten.no etter det drøyt timelange møtet med Behring Breivik fredag ettermiddag.

— Han har konstatert at 80 prosent av den første rapporten er basert på løgn og fordreininger, og han har derfor ikke ønske om å snakke med de nye sakkyndige, sier Jordet.

Breivik så pressekonferansen på TV

Ifølge Geir Lippestad er ikke Behring Breivik skuffet over at det nå er oppnevnt nye sakkyndige.

— Nei, det handler ikke om det. Han vil bare ikke samarbeide med de nye sakkyndige. Han er ikke skuffet over at tilregnelighetsspørsmålet diskuteres, sier Lippestad.

Tidligere har Behring Breivik sagt at han ikke er enig i konklusjonen i den opprinnelige sakkyndigrapporten fra Synne Sørheim og Torger Husby, som har vurdert den terrorsiktede som psykotisk i gjerningsøyeblikket og dermed ikke strafferettslig tilgjengelig.

Han har imidlertid ikke ønsket en ny sakkyndigvurdering, og har begrunnet dette med at han ikke har tillit til systemet. I tillegg har han sagt at han vil nekte å la seg undersøke av nye sakkyndige.

Fredag satt den terrorsiktede selv og fulgte pressekonferansen fra tingretten, og var da forsvarerne kom til Ila fengsel, godt orientert om at psykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrisen fredag ble oppnevnt som nye sakkyndige, sier hans forsvarer Tord Jordet.

Breiviks forsvarere sier de har forståelse for at den terrorsiktede ikke vil snakke med de nyesakkyndige, fordi de frykter lekkasjer og at saksdokumenter publiseres i media, og ønsker at bevisførsel skal skje i retten.

— Breivik ikke bekymret for tvangsinnleggelse

- Hva sier Behring Breivik til at en av de nye sakkyndige sier at tvangsinnleggelse kan bli aktuelt hvis han ikke vil la seg undersøke?

- Han er ikke bekymret for det, svarer Jordet.

— Det han har sagt om det er at vi først må se om dette blir et aktuelt tema. Det er strenge vilkår for at man skal kunne få en slik obervasjon. Vi avventer at det blir en slik forespørsel før det blir tema. Så er det også en ankefrist på oppnevnelsen av nye sakkyndige, og vi må nå vurder en mulig anke, fortsetter forsvareren.

Behring Breivik ba forsvarerne fredag om å undersøke hvorvidt de to nye sakkyndige er inhabile.

Psykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrisen skal utarbeide en ny sakkyndigrapport i terrorsaken. Deres rapport vil være klar til rettssaken starter 16. april, opplyste tingretten fredag.