Oppfattet ingen protest fra Killengreen

Politidirektøren trakk seg i protest mot regjeringen, ifølge henne selv. - I så fall en veldig stille protest, sier hennes tidligere sjef.

EKS-SJEFER I HØRING: Tidligere ekspedisjonssjef Hans Sverre Sjøvold, tidligere departementsråd Morten Ruud og tidligere assisterende departementsråd Hans Olav Østgaard møter i Stortingets høring etter 22. juli-kommisjonens rapport.
  • Øyvind Lefdal Eidsvik
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Gjennom 11 år var Ingelin Killengreen som direktør i Poltiidirektoratet landets mektigste politisjef.

I 2011 trakk hun seg, etter flere års krangel om bevilgninger.

I et intervju med BT etter at hun hadde møtt i Stortingets 22. juli-høring forrige uke, sa Killengreen at hun gikk i protest mot manglende penger til politiets store IKT-investeringer.

— En veldig stille protest

Men ingen av hennes to daværende sjefer, tidligere departementsråd Morten Ruud og tidligere justisminister Knut Storberget, sier i dagens høring i Stortinget at de aldri oppfattet det slik.

Les også

Gjørv: - Viktigere å lære enn å plassere ansvar

— Jeg er fristet til å si at det i så fall må ha vært en veldig stille protest, sier Ruud.

Storberget: - Erindrer ikke protest

Storberget sier han husker at Killengreen fortalte at hun hadde fått et spennende jobbtilbud i Fornyings- og administrasjonsdepartementet. Hun er i dag departementsråd der.

— Jeg kan ikke erindre at det varnoen protest i den avgangen. Jeg må også ile til og si at jeg har hatt etveldig godt forhold, et profesjonelt forhold, til Ingelin Killengreen, sier Storberget.

Dagens høring er den femte og siste høringsdagen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

— Det kan ha vært et moment for henne, men det er vanskelig å være enig i at det var en protest, sier Ruud.

- For bastant

Samtidig, sier Ruud, kunne politidirektøren føle seg styrt av departementet.

— Det er ingen tvil om at politidirektøren følte seg detaljstyrt til tider, sier han.

Både Ruud og hans daværende nestsjef, Hans Olav Østgaard, stiller seg i høringen uforstående til at det skal ha vært umulig for Killengreen å holde beredskapsarbeidet oppe.

— Var det slik at dere overtok styringen slik at Killengreen ikke fikk gjort jobben sin, spør Aps Martin Kolberg.

— Jeg mener at det er for bastant, svarer Østgaard.

- Detaljstyring

Tidligere ekspedisjonssjef Hans Sverre Sjøvold - som i dag er politimester i Oslo - sier også at det var detaljstyring av Politidirektoratet.

— Det var detaljstyring på en del områder, som stillinger og lensmannskontor. Jeg mener det er vanskelig å være enig i at det ikke er mulig å drive godt beredskapsarbeid, sier Sjøvold.

Som departementsråd var Ruud den høyeste administrative lederen av Justisdepartementet. Både han og nestsjef Hans Olav Østgaard trakk seg i april i år.

VG skrev i oktober at Ruud og Østgaard i virkeligheten ble presset ut av justisminister Grete Faremo. Faremo har benektet dette.

Komiteen skal i løpet av dagen spørre ut også tidligere justisminister Knut Storberget, nåværende minister Grete Faremo og statsminister Jens Stoltenberg (alle Ap).

«Avgjørende» for avgang

Killengreen forklarte seg slik til BT forrige uke:

— Det var omstendigheter rundt IKT-satsingen som jeg ikke fikk gjennomslag for og som jeg ikke nådde frem til Justisdepartementet med. Derfor mente jeg at andre koster kunne komme inn og gjøre dette på en annen måte. Jeg syntes ikke jeg kunne fortsette slik som situasjonen var, sa Killengreen.

Også til 22. juli-kommisjonen har Killengreen forklart seg på samme måte:

«Kampen for større IKT-budsjett, og uenigheten rundt IKT, var avgjørende for at hun valgte å slutte i stillingen som politidirektør.»

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. - SMK hadde ansvar for Grubbegata

  2. Gikk av i protest mot regjeringen

  1. 22. juli
Strid: Tidligere politidirektør Ingelin Killengreens manglende gjennomslag for investeringer i politiet førte til slutt at hun gikk av i 2011. Da hadde hun sittet som toppsjef for politiet i nesten 11 år.
BT anbefaler

Politiet rykket ut til melding om mishandlet gutt (7). Nå får betjentene oppfølging.

– Politifolk er også mennesker. De har følelser de også, sier politistasjonssjef Lars Morten Lothe.

LES SAKEN