Varm velkomst for Dalai Lama

Dalai Lama ble hilst av jublende menneskemengder og noen få demonstranter da han kom til Oslo. Han vil åpenbart ikke la regjeringens stengte dører legge noen demper på humøret.

Publisert Publisert

szbe578d.jpg Foto: scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

— Jo mer Kinas regjering anklager meg, jo mer populær blir jeg. Når Kina protesterer, gir dere meg mer oppmerksomhet, ler Dalai Lama.

Journalister som fisket etter kritikk av Norges regjering, fikk ikke ønsket oppfylt av tibetanernes åndelige leder. Han understreket gang på gang at hans besøk ikke er politisk, og at det er opp til de politiske lederne om de ønsker å møte ham.

— Skuffet?

— Nei. Hvorfor skulle jeg være det?

- Fredelig nasjonalisme

Tibets fargerike flagg lyste opp den regntunge maidagen på plassen foran Stortinget og Grand Hotel. Omkring 1.000 demonstranter var samlet for å vise at de i hvert fall satte pris på at buddhistlederen kommer til Oslo for å feire at det er 25 år siden han mottok Nobels fredspris.

— I en tid der vi ser ekstrem nasjonalisme blomstre opp, står Dalai Lama for en fredelig nasjonalisme, sa tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik i en tale til folkemengden.

Så overlot han podiet til SVs Bård Vegar Solhjell, som hadde følgende oppfordring til de fremmøtte:

— Om ikke alle vil vise Dalai Lama den verdigheten å møte ham, så la oss vise ekstra mye varme.

Da den tibetanske lederen kort etter steg ut av bilen på Karl Johans gate, brøt jubelen spontant ut og overdøvet messingen om en «falsk Dalai Lama» fra den lille gruppen med motdemonstranter.

«Falsk Dalai Lama»

Det er folk fra Shugden-samfunnet som er kommet fra flere land i Europa for å protestere mot det de mener er fredsprisvinnerens religiøs forfølgelse.

«Slutt å lyve, falske Dalai Lama», sang demonstrantene, som tilber en tibetansk ånd kalt Shugden Dorje.

— Selv om han snakker om medlidenhet og dialog og menneskerettigheter, praktiserer han det ikke. Han har nektet å ha dialog med oss i 18 år, hevder demonstrantenes pressekontakt Rachael Jeffrey.

- Ulike retninger

Noen timer senere, da Dalai Lama møtte journalister på Nobelinstituttet, avviste han anklagen om at han har lagt ned forbud mot trosretningen.

— Men jeg har gjort det klart at dersom du tilber denne ånden, kan du ikke motta undervisning fra meg, for det er forskjellige retninger, sa han, mens demonstrantenes messing kunne høres fra utsiden.

Slik vil det trolig bli under hele besøket. Demonstrantene følger ofte Dalai Lama på hans besøk i Vesten. De vil derfor være til stede utenfor både Chateau Neuf torsdag og Folketeatret fredag, der munken skal tale.

Ser håp i sterkt Kina

Dalai Lama holder fast ved håpet om en løsning for tibetanerne. Hans mål er at hans folk skal få selvstyre innenfor Kinas grenser, med mulighet til å dyrke sin kultur, utøve sin religion og snakke sitt språk. Middelet er dialog, men Kina vil ikke snakke.

Siden Dalai Lama mottok fredsprisen i 1989 har Kinas økonomi vokst enormt, det samme har landets internasjonale innflytelse. Buddhistlederen håper det kan få positive følger.

— Kinas økonomiske vekst gir landet selvtillit. Mer selvtillit kan noen ganger gi mer negativ politikk, men det kan også gi mer positiv og besluttsom politikk, sier han.

Han påpeker at Kina på samme tid har åpnet seg mer mot omverdenen, og viser til at hundretusenvis av kinesere nå studerer i USA og Europa.

— Der er det ikke sensur og de får et mer tydelig bilde av virkeligheten, mener Dalai Lama.

Han takket nok en gang for fredsprisen, og påpekte at den hadde åpnet dører til politiske ledere rundt om i verden. Men nå er altså døren lukket i Norge.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Kvinne (26) omkom etter fall i foss

  2. – Det har ikke vært uvennskap i familien

  3. «Politiet må slutte å ta førerkortet fra hasjbrukere»

  4. Ett nytt koronadødfall i Norge

  5. – Når statsrådjobben er over, så er det på tide å reise hjem

  6. «Amerikansk politi ødelegger nå selve limet i samfunnet»