— Det er viktig at vi får belyst hvordan internasjonal mathandel foregår, og jeg forstår godt matmyndighetenes bekymring for at kjøttet som er brukt kan inneholde medisinrester og at det mangler informasjon om slakteforhold, sier professor Svihus ved Universitet for miljø- og biovitenskap (UMB) til NTB.

— Legger man disse bekymringene til side sitter vi imidlertid tilbake med et hylekor som reagerer på at det er hestekjøtt i det de spiser. Dette er en del av vår tids ekstreme fremmedgjøring overfor det vi har på tallerkenen. Folk vil ha et saftig, renskåret kjøttstykke, men de vil ikke vite at det har vært et levende dyr en gang, spesielt ikke et dyr de liker, som for eksempel hest.

Svihus påpeker at hestekjøtt som mat er en utmerket matvare.

— Folk burde nesten juble over å kunne få hestekjøtt i stedet for storfe i lasagne, ettersom hest har to-tre ganger høyere jernhold enn storfe og betydelig høyere innhold av sink og B12. Dessuten er hest generelt veldig magert kjøtt. Jeg har spist deilig, mør hestebiff kjøpt i butikk selv, det er ikke noe problem, sier han.