SISTE: To Røde Kors-arbeidere drept i Syria

Jens Stoltenberg hadde onsdag kveld en telefonsamtale med generalsekretær Ban Ki-moon om konflikten i Syria, og møtte etterpå NTB i hagen utenfor statsministerboligen.

Må samle sikkerhetsrådet

— Ban sa at vi er nødt til å gi diplomatiet og FN-inspektørene en sjanse. Fakta må på bordet, sa en alvorstynget statsminister.

Ban uttalte tidligere onsdag at inspektørene trenger fire dager til å gjøre undersøkelsene i Syria, og etter det trenger de tid til å analysere det de har funnet.

Generalsekretæren håper resultatet av inspektørenes undersøkelser vil gi grunnlag for å samle FNs sikkerhetsråd.— Jeg uttrykte støtte for hans arbeid med dette. Å bidra til at sikkerhetsrådet blir enige om en reaksjon på Syria-krisen er hans hovedoppgave akkurat nå, sa Stoltenberg.

Svært alvorlig

I samtalen med Stoltenberg ga generalsekretæren uttrykk for at han er veldig glad for den humanitære hjelpen Norge har gitt og gir.

— Det er vanskelig å komme til med humanitær hjelp i Syria. Vi prøver å nå inn, men vi gjør også mye i nabolandene, sier Stoltenberg.

Ut over dette brukte statsministeren og generalsekretæren tid på å diskutere alvorligheten i situasjonen.

— Krisen i Syria er en av de mest alvorlige verdenssamfunnet har vært stilt overfor siden 2. verdenskrig, sa Stoltenberg.

Kun én løsning

Stoltenberg uttrykte bekymring over enkelte lands planer om å angripe Syria uten mandat fra FN. Det er ingen god løsning, mener han.

— Bruk av makt er ikke noe enkelt virkemiddel. I lengden er det kun én løsning, og det er å forhandle fram en politisk overgang i Syria som inkluderer opposisjonen, sa han.

— Derfor er jeg veldig glad for at Ban ønsker å gi diplomatiet en sjanse. (©NTB)