Venstre foreslår norsk imamskole

Venstre går inn for å opprette en egen norsk imamskole i Norge.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Forslaget vil bli fremmet rett etter påske, skriver VG.

Venstre-politiker Abid Raja sier til avisen at vi trenger imamer som kjenner norske forhold, fremfor å importere dem fra Pakistan eller Saudi-Arabia.

-I dag tenker nok mange på en imam som en litt skummel type med masse skjegg som ikke snakker norsk. Med dette forslaget vil vi få imamer som deltar i den norske offentligheten. Det vil også gjøre det lettere for utenforstående å få innsikt og forståelse for det som foregår i moskeene, sier Raja.

Partiets nestleder Trine Skei Grande sier at Venstre prinsipielt er mot en blanding av stat og religion, men at det bør være en statlig finansiert imamskole når det allerede er en offentlig finansiert presteskole.

Positive statsråder

Forslaget er imidlertid ikke av helt ny dato: Arbeiderpartiets Saera Khan foreslo statlig imamskole i Norge allerede i 2002, da hun var lokalpolitiker for Ap i Oslo.

I debatten som fulgte, var blant andre daværende kirke— og kulturminister Valgerd Svarstad Haugland (KrF) positiv.

Og for fire år siden uttalte daværende kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV) seg positivt om et forslag om å opprette imamutdanning ved Universitetet i Oslo, knyttet til teologisk fakultet.

Les også

Ap-politiker vil ha norsk imamskole

Ap-topp negativ

Arbeiderpartiets leder i utdanningskomiteen på Stortinget, Marianne Aasen, er på sin side forferdet over Venstres forslag.

— Jeg mener stat og kirke har vært for sammenblandet som det er, og jeg trodde at dette også var noe Venstre sto for, sier hun til VG.

Aasen sier at dersom forslaget skal vedtas, må vi også få statlige tilbud for andre religiøse ledere, enten det er buddhister, sikher eller Jehovas Vitner.

Publisert