Diplomatisk hastemøte om arktisk asylstrid

I hele dag har norske og russiske eksperter sittet i et hastemøte for å løse asylflokene på Storskog. Statsminister Erna Solberg mener russerne må bøye av, mens NOAS mener Norge bryter internasjonale forpliktelser ved å avvise flyktninger med russisk transittvisum.

FREM OG TILBAKE: I forrige uke begynte norsk politi å snu asylsøkere med oppholdstillatelse i Russland. Noen av dem kom tilbake igjen. FOTO: Cornelius Poppe/Scanpix
  • Thomas Olsen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Asylsøkere er blitt kasteball på grensen i nord. I helgen ble migranter Norge hadde avvist, sendt tilbake igjen av russiske myndigheter.

Norge mener Russland har plikt til å ta imot dem.

Les også

Følg asylstrømmen - få siste nytt her

Seksjonssjef Håvard Bekk ved Politiets utlendingsenhet (PU) forteller Aftenposten hva som skjedde.

— Fra onsdag til og med søndag ble 37 personer av ulike nasjonaliteter, som ble forsøkt uttransportert på enreisevisum til Russland ved Storskog, ikke akseptert og returnert av russiske myndigheter.

  • Enreisevisum , eller transittvisum utstedes av russiske myndigheter til utlendinger som reiser gjennom Russland til et annet land. Slike transittvisum er vanligvis gyldige tre dager, og man skal på forhånd dokumentere billett både inn og ut av Russland, opplysernettsidentil den russiske ambassaden i Oslo.
    I samme periode ble 23 personer med andre typer visum forsøkt returnert og akseptert av russiske myndigheter, opplyser PU til Aftenposten.
Les også

Ampert folkemøte om asylmottak på Askøy

VISUMOFRE: En syrisk mor og hennes to døtre ble i helgen ofre for visumdisputten mellom Russland og Norge. De ble nektet på begge sider av grensen.

En syrisk mor og hennes to døtre ble i helgen ofre for visumdisputten mellom Russland og Norge. De ble nektet på begge sider av grensen – Innstrammingen ved Storskog rammer helt reelle asylsøkere og de har en ufattelig mangel på rettssikkerhet, sier familiens asyladvokat Marit Vik til VG.THE INDEPENDENT BARENTS OBSERVER

Forsøker å løse grensekrangelen i hastemøte

Norge og Russland underskrev i 2007en felles avtale om såkalt tilbaketaking.

Men russerne mener tydeligvis den ikke gir Norge rett til å avvise utlendinger med transittvisum.

For å løse asylforviklingene har Utenriksdepartemenet (UD) sendt en delegasjon av eksperter fra Justis— og beredskapsdepartementet og UDs juridiske avdeling til Moskva. Med bistand fra den norske ambassaden, hadde de tirsdag et møte med embetsmenn fra russisk side. Oppvaskmøtet startet klokken 12, men var ennå ikke avsluttet da Aftenposten kontaktet UD ved 14.30-tiden.

Skulle ikke ekspertene bli enige om en tolkning av grenseavtalen, varsler utenriksminister Børge (H) at han vil ta saken opp med sin russiske kollega Sergej Lavrov under planlagte møter i OSSE i Beograd onsdag eller under klimakonferansen i Paris senere i uken.

Les også

- Ingenting tilsier at vi kan slappe av

– Derfor skal vi ha disse viktige møtene i Moskva tirsdag på ekspertnivå for å se nærmere på forståelsen av de ulike punktene. Alle er tjent med at vi forsøker å løse dette på en saklig og god måte, sier han.

Justisminister Anders Anundsen og Statsminister Erna Solberg presenterte forrige fredag en hastelov for å håndtere asylkrisen.NTB scanpix

Instruks: Asylsøkere med visum får avslag uten behandling

Justis— og beredskapsdepartementet ga før helgeninstruksom at asylsøkere som kommer til Norge etter å ha hatt opphold i Russland, skal få avslag uten realitetsbehandling.

Det betyr i praksis at norsk grensepoliti ikke tar imot asylsøknaden ved Storskog, men i stedet umiddelbart returnerer asylsøkerne til russisk side.

Begrunnelsen er at Norge anser Russland for å være et trygt land.

Det har siden slutten av august kommet mer enn 5500 asylsøkere over grensen i Finnmark. Totalt er det nå kommet 30.000 asylsøkere til Norge i 2015.

Les også

Over 100 asylsøkere bortvist etter asylinnstramming

Solberg: Slutt med transittvisum

statsminister Erna Solberg (H) opplyste mandag at Regjeringen forventet grensestrid med den nye instruksen. Hun er ikke like diplomatisk i sin løsning på asylkrangelen.

— Vi var forberedt på at Russland kunne komme til å mene noe slikt. Vårt svar er at da må Russland slutte å utstede transittvisum, sier hun tilVGunder klimakonferansen i Paris.

Les også

Fire forslag som kan gi sikre grenser i Europa

NOAS:— Brudd på internasjonale forpliktelser

At asylsøkere, blant annet fra Syria, som har russisk transittvisum blir avvist på den norske grensen i Finnmark, har fått Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) til å steile.

Generalsekretær Ann-Magrit Austenå mener det er helt urimelig av Politiets utlendingsenhet å ikke behandle asylsøknadene til folk fra Syria eller andre utrygge land.

Generalsekretær Ann-Magrit Austenå i NOAS krever forklaring på hvorfor 37 asylsøkere med transittvisum ble stoppet ved grensebommen på Storskog.Pedersen, Terje

— Det er viktig at de som sendes tilbake har en varig oppholdstillatelse i Russland. Dersom de har kortvarig opphold eller transittvisum i Russland, er det uforsvarlig å ikke realitetsbehandle asylsøknaden deres.

-Det er jo opplagt at det foreligger et beskyttelsesbehov hvis de kommer fra Syria. Dette mener vi er et brudd på Norges internasjonale forpliktelser, sier Austenå.

- Beskytter ikke asylinstituttet

NOAS er også kritisk til at Regjeringen utfordrer internasjonale konvensjoner ved å tolke et tredagers transittvisum til Russland som "trygt opphold".

Norske myndigheter burde kjenne til den russiske flyktningpolitikken, der asylsystemet nå dreier seg om prioritere hundretusener av ukrainere, mener Austenå.

— Statsminister Erna Solberg har sagt at innstrammingene skal sørge for at de som virkelig har behov for beskyttelse, får det. Nå gjør vi det stikk motsatte av å beskytte asylinstituttet. I verste fall risikerer de returnere å bli flyktninger i russisk orbit, der ingen land ønsker å ta imot dem.

NOAS har nå bedt både PU og Justisdepartementet om en redegjørelse for praksisen på Storskog.

Jurister kritiske til instruksen

Flere jurister mener Norge bryter folkeretten når «åpenbart grunnløse» asylsøkere kan avvises ved den norsk-russiske grensen uten å få saken behandlet.

Brynjulf Risnes i Advokatforeningen er en av dem som reagerer på den nye instruksen,

– Norge har så langt aldri bevisst begått brudd på folkeretten. Det er ikke verdt at vi begynner med det nå, sier Risnes.

Han er svært kritisk til at asylsøkere fra Irak og Afghanistan kan bortvises til Russland uten å få søknaden behandlet, selv om de ikke har gyldig opphold i Russland.

Les også

Her skal det bo 120 asylsøkere

– Norge gir asyl til russere

Flere jurister advarte i helgen Norge mot å bryte folkeretten når ved å avvise asylsøkere ved den norsk-russiske grensen uten å behandle sakene deres.

Brynjulf Risnes i Advokatforeningen er kritisk til at asylsøkere fra for eksempel Irak og Afghanistan kan bortvises uten at de har gyldig opphold i Russland. Han vil ikke kalle de en retur til et trygt tredjeland.

– Russland har tapt 2.000 saker i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Norge gir fra tid til annen asyl til russiske borgere. Da er det et paradoks at vi sjablongmessig vil returnere asylsøkere dit, sier han tilKlassekampen.

Publisert
BT anbefaler

«Bergensernes jubel vippet ham nesten av pinnen»

Post Malone er verdens mest populære rapper. Bergensernes jubel vippet ham nesten av pinnen.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Hyller Branns cuphelt: – Han er for god til å sitte på benken

  2. – Det er mange som leverer i dag

  3. TV 2 beklager Fredrik Græsviks oppførsel og meldinger

  4. Slik får de strandsonen til å fremstå privat. Her kan du gå og ikke gå i sommer.

  5. Superstjernen kjøpte kunst for 600.000 kroner i Bergen

  6. Dette gjer du om du trur du har korona