Gert Danielsen som ble bortført under FN-oppdrag i Jemen, kommer til Norge søndag. Hjemme på Romerike venter en glad og lettet mor.

— Det skal bli veldig godt å få ham hjem, sier Elisabeth Danielsen til NTB.

Søndag for snart to uker siden ble 34 år gamle Gert Danielsen fra Nannestad i Akershus bortført under oppdrag for FNs utviklingsprogram (UNDP) i Jemen. Fredag morgen ble han løslatt fra fangenskap hos Al Jalal-stammen i den fattige Maarib-regionen.

— Det har vært en helt forferdelig tid, men heldigvis fikk vi vite at han ble behandlet bra. Det har vært en trøst, sier Elisabeth Danielsen til NTB.

Hun har kommunisert med sønnen via tekstmeldinger og berømmer UNDP og norske myndigheter for den oppfølging og støtte som er gitt familien underveis.

— Vi er blitt holdt informert og ivaretatt på en god måte, sier hun.

Vil ha ro

Gert Danielsen vil holde en pressekonferanse på Gardermoen klokken 15 søndag ettermiddag, så ønsker han ro, ifølge arbeidsgiveren UNDP.

— Dette vil bli eneste mulighet for pressen til å møte Gert Danielsen. Det bes om at han får fred og ro til å være alene med familien de kommende dagene, heter det i en pressemelding fra FN-organisasjonen.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) rettet lørdag en personlig takk til FNs generalsekretær Ban Ki-moon i forbindelse med frigivelsen.

— Snakket med FNs generalsekretær og takket for godt samarbeid i forbindelse med løslatelsen av Gert Danielsen i Jemen, skriver Støre på Twitter.

Stammen som bortførte nordmannen, skal ha fremsatt krav om at et drapsdømt stammemedlem måtte løslates fra fengsel. Det er uvisst om dette kravet er blitt innfridd som del av avtalen om å løslate nordmannen.

Norske myndigheter har heller ikke kommentert påstandene om at det ble betalt penger for å få nordmannen fri.

Ifølge Dagbladet opplyser redaktøren i Yemen Times at kidnapperne fikk løsepenger. Det opprinnelige kravet om å løslate stammemedlemmet ble imidlertid ikke innfridd. Fangen ble likevel flyttet til området han kommer fra, opplyser redaktøren.

Spesialteam

Fra Norge ble det ifølge VG sendt ned et spesialteam med personell fra UD, Forsvaret og politiet som skulle bidra til å få nordmannen løslatt.

— Vi kan bekrefte at vi har hatt politipersonell med spesialkompetanse i Jemen, sier sjefinspektør i Politidirektoratet, Oddbjørn Mjølhus.

Også UD sendte personell til landets hovedstad Sanaa kort tid etter bortføringen. Bernt Størsrud (38) jobbet med saken da han ble funnet død i byen.

— Han døde mens han gjorde det han var best på, å hjelpe nordmenn i utlandet, sier fungerende kommunikasjonsdirektør Frode O. Andersen i UD.

Departementet opplyser at det dreier seg om et naturlig, men uventet dødsfall.

Personell fra Forsvaret ble også sendt til Jemen.

— Forsvaret bidro med en rådgiver med kompetanse på gisselhåndtering til UDs team i Sanaa, sier Forsvarets pressetalsmann, oberst Dag Aamoth.

HJEM SØNDAG: Gert Danielsen er satt fri i Jemen og er i god behold etter å ha vært holdt fanget hos Al Jalal-stammen
SCANPIX