Ti advokater i ti dager startet med én skrivefeil

Det kunne vært årsmøte i Advokatforeningen. Det kunne virke som om sakens kjerne var en stavefeil.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 16 år gammel

TORSTEIN STANGENES

EINAR H. G. SPANG

Hvordan et av Tor Arne Uppstrøms tidligere selskaper staver navnet sitt ble et sentralt punkt under åpningen.

Historien om Carl Fredrik Seim, hans tidligere forretningspartner Tor Arne Uppstrøm, og hvordan de to gjorde forretninger sammen, nådde et nytt klimaks i går.

Da begynte rettssaken Inge Nicolaysen, tidligere lakseoppdretter fra Sotra, har reist mot Seim «med flere».

Nicolaysen har brukt cirka 24 millioner kroner på en handel han ifølge en avtale har gjort med selskapet Nordic Investment Ltd. Et selskap som ikke eksisterer.

Det virker nå sannsynlig at det dreier seg om en stavefeil, og at det er Tor Arne Uppstrøms tidligere selskap Nordic Invest Limited, Nicolaysen mener lurte ham for 15 millioner kroner.

Lånet en ren bløff

Ifølge Nicolaysen var hele lånet en bløff som kunne gjennomføres ved at det i et kjøp fremstod som om verdien var 100 millioner kroner i stedet for 70 millioner. Differansen, 30 millioner kroner, som aldri var betalt fremstod som lån på 15 millioner fra Seim og 15 millioner fra Nordic. Da Nicolaysen kjøpte seg inn betalte han ut Nordics del av lånet. 11,2 millioner av disse havnet til slutt hos Uppstrøm, 2,5 millioner til Seim og Flakne & Solberg.

Får ikke tak i Uppstrøm

Men Nicolaysen har ikke saksøkt Uppstrøm, og Carl Fredrik Seims advokat, Trygve Staff, spurte hvorfor. Nicolaysens advokat, Bjørn Frode Skaar, kunne bare si oppgitt:

— Kunne vi bare fått tak i ham, så skulle vi saksøkt ham også.

Det var advokat Jan Tennøe som opptrådte med fullmaktene fra Nordic Invest. Uppstrøm var opprinnelig eier.

— Nordic Investment er åpenbart en skrivefeil, sier Tennøe til Bergens Tidende. Han medgir å ha hjulpet Uppstrøm og Nordic Invest på et tidligere tidspunkt. Blant annet med personlig kausjon.

Men, Tennøe mener at da Nordic Invest inngikk avtale med Nicolaysen viste Seim ham en firmaregistrering der Seim disponerte firmaet. Derfor ga han advokat Bertrand Vedeler fullmakt etter ønske fra Seim. Derfor var det Paleums styreformann, Vedeler, som kom sentralt inn i saken igjen og foretok alle oppgjør.

Flere deltok

Dette har betydning, da Nicolaysen mener seg lurt av mange i denne saken. Det var Seim, advokat Bertram Vedeler, advokat Jan Tennøe og selskapet Paleum, den gang eide av Uppstrøms kone.

Ingen av dem har kunnet fortelle Nicolaysen om hvor Nordic Invest har kontoradresse eller hvem som sitter i styret i selskapet. Ved henvendelse til utenlandske advokater som representerer firmaet er beskjeden: Det er et sovende selskap og har ikke hatt noe med forretningene eller Vedeler eller Tennøe å gjøre.

Partene hadde til tider vansker med å avholde seg fra kommentarer under Skaars innledning, og Jan Tennøe måtte temmes med en klar advarsel om bortvisning fra rettssalen om han ikke roet seg.

Dyr fornøyelse

Saken skal gå over ti dager. Saksøker kom kun halvveis i sin innledning i dag. Advokatstanden er nemlig godt representert i salen.

Advokatene Vedeler og Tennøe er representert ved henholdsvis advokat Per Danielsen og Arne Os. Trygve Staff er advokat for Carl Fredrik Seim. Dag Drevvatne er advokat for Paleum.

Advokat Bjørn Frode Skaar representerer Inge Nicolaysen. Tingrettsdommer er Håkon Rastum.

I tillegg er statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen, som vurderer om han skal tiltale Seim for økonomisk utroskap, og Seims bostyrer Arne Laastad til stede.

I løpet av de til dagene er det sannsynlig at det blir kalt inn flere advokater som vitner. Dette er ennå ikke klart.

Den tapende part må være innstilt på svært høye saksomkostninger. Rimelige anslag er 30.000 kroner per advokat per dag i retten, med forberedelser. En advokat mener regningen for «møtet i advokatforeningen» raskt kan bli tre millioner.

Publisert
KASTET TIL ADVOKATENE: Carl Fredrik Seim hilser på advokat Per Danielsen. Bak ham står advokat Bertram Vedeler, advokat Arne Os, advokat Jan Tennøe og advokat Dag Drevvatne. <br/>Foto: TOR HØVIK
SAKSØKER: Inge Nicolaysen fra Sotra og hans advokat Bjørn Frode Skaar.

Les mer om dette temaet

  1. - Visste ikke at Uppstrøm var dømt for bedrageri

BT anbefaler

Ellas liv ble bare tre dager langt. Kristine og Morten Vange mener KK sviktet.

Kristine og Morten Vange mener Kvinneklinikken sviktet da datteren ble født.

LES SAKEN