Flere tusen demonstrerte for kvinners rettssikkerhet

Flere tusen mennesker møtte mandag opp i ti norske byer for å demonstrere for kvinners rettssikkerhet etter dommen i den såkalte Hemsedal-saken.

MØTTE SELV OPP: Kvinnefronten arrangerte mandag kveld en støttedemonstrasjonen for Andrea Voldum (i midten) etter at tre menn i juli ble frikjent i for gjengvoldtekt i den såkalte Hemsedalsaken. Her fra Oslo. Foto: TORSTEIN BØE/NTB SCANPIX

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

— Jeg ønsker å stille spørsmål ved juryordningen og meddomsrett i Norge på grunn av det jeg har opplevd. Mitt håp er at det skjer en endring, sier Andrea Voll Voldum til NTB.

Hun skrev et innlegg på Facebook der hun navnga tre menn som ble frikjent for voldtekt av henne i Hemsedal i 2014. En snau uke senere samlet demonstranter seg foran Stortinget og på ni andre steder i Norge med krav om bedre rettssikkerhet for kvinner. I hovedstaden sluttet 45 organisasjoner og partier opp om demonstrasjonen som Kvinnefronten hadde tatt initiativ til.

I Bergen:

Les også

Hundrevis møtte opp for i demonstrasjon

Krever opplæring

De tre mennene ble frikjent av et mindretall av dommerne i lagmannsretten. I meddomsretten mente fire av de sju dommerne, de tre fagdommerne og en lekdommer, at kvinnen ble gjengvoldtatt. Men domfellelse krever tilslutning fra fem dommere. De tre må likevel betale kvinnens sivile oppreisningskrav på 300.000 kroner.

Hovedbudskapet i flere av appellene utenfor Stortinget mandag var krav om at det må skje en gjennomgang av rettssystemet og at det må bli bedre opplæring av dem som skal dømme.

BTs Eirin Eikefjord om Hemsedal-saken:

Les også

Folkets dom

— Et samfunnsproblem

Daglig leder i DIXI, Rannveig Kvifte Andresen, grep i sin appell fatt i det voldsomme engasjementet i denne saken, og sa at hun håper at dette fører til at flere anmelder voldtekt enn dagens én av ti.

Tina Skotnes fra Kvinnefronten sa at dommen i Hemsedal-saken, som nå er rettskraftig, har ført til en kollaps av tilliten til rettsstaten. Hun beskrev voldtekt som «en nærmest risikofri forbrytelse» og slo fast at omfanget av voldtekter og få anmeldelser er «et gedigent samfunnsproblem».

— At et mindretall av lekdommere kan avgjøre en sak, strider mot folks allmenne rettsfølelse, sa Skotnes.

Forlatt Norge

Også i Tromsø, Bergen, Stord, Trondheim, Stavanger, Lærdalsøyri, Hemsedal, Horten og Haugesund ble det arrangert demonstrasjon mandag ettermiddag.

Advokat Arne Seland, som forsvarte en av de tiltalte i den såkalte Hemsedal-saken, sa til NRK mandag at hans klient har forlatt Norge fordi han ikke lenger kjenner seg trygg. Han mener demonstrasjonene bidrar til å piske opp stemningen.

— De bidrar bare til en enda større lynsjemobb. Vi må huske at min klient og de to andre som var tiltalt, er alle frikjent i to rettsinstanser, sier Seland.

Også en av meddommerne har fortalt om hetsende tekstmeldinger av typen «Du er en grusom person» og «Håper du blir utsatt for voldtekt».

ENGASJEMENT: Guttorm Johnsen var blant dem som holdt appell for de frammøtte i Bergen. Foto: TOR HØVIK

Jusprofessor om Hemsedal-saken:

Les også

Burde vært anket for Høyesterett

Ikke noe galt

Voldum står for innlegget der hun navnga de tre.

— Alle må få ha sine meninger. Det gjelder også meg, og jeg har heller ikke gjort noe ulovlig, sier hun til NTB.

21-åringen sier hun har fått stor støtte, men at det også har kommet et par spesielle kommentarer.

— Noen har ment at jeg er PR-kåt, at jeg er ekkel og at det var litt min feil. Men jeg tar ikke meg nær av det, for jeg vet hva jeg har gjort. Og jeg har ikke gjort noe galt, sier Voldum.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. De vanskelige voldtektene

  2. Demonstrasjoner i flere byer mot voldtektsfrikjennelse

  3. Merkelig eliteforakt

  4. Blendet av fordommer

BT anbefaler

Fant jente på over­våking. Det var med på å felle Tesla-eieren.

Målt to ganger til 221 km/t. Fradømmes førerretten for fire år.

LES SAKEN