Norske 15- og 16-åringer røyker minst i Europa

De siste 20 årene har antallet norske ungdommer som har prøvd røyk, stupt. Norge er det landet i Europa som har den laveste andelen 15-16-åringer som røyker.

Publisert Publisert

Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Andelen 15-16-åringer som røyker daglig i Norge, er 2 prosent. Det kommer frem i en undersøkelse fra European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) om bruk av tobakk, alkohol og narkotika blant 15-16-åringer, melder NRK.

Forsker Elin Kristin Bye ved Folkehelseinstituttets avdeling for rusmiddelbruk viser til en generell nedgang i røyking blant hele befolkningen og flere antitobakk-kampanjer som grunnen til nedgangen.

– Det er ikke kult å røyke lenger. Ungdom har også fått et mye større fokus på kropp, helse og skoleprestasjoner, og det kan være noe av årsaken, sier hun til NRK.

I 1995 svarte rundt 30 prosent av ungdommene her i landet at de aldri før hadde røyket. 20 år seinere hadde andelen økt til i underkant av 70 prosent. Bruken av snus har derimot økt.

– Vi ser at det har vært en kraftig økning i snusbruk, men vi ser også at den er på vei ned, også blant yngre, sier Bye.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Her røyker flest gravide i Bergen

  2. - Ungdom som røyker mobbes mer

  3. Røykerne som slipper unna

  1. Tobakk
  2. Helse
  3. Ungdom