Sandberg trekker seg - Nesvik blir ny fiskeriminster

Per Sandberg er ferdig som fiskeriminister og nestleder i Frp etter Iran-saken. Frp-veteran Harald Tom Nesvik hentes inn som hans etterfølger.

Publisert Publisert

GÅR AV: Per Sandberg sier Harald Tom Nesvik er den rette til å ta over som fiskeriminister. Foto: NTB scanpix

  • NTB
  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Jeg varslet tidlig i forrige uke at jeg ønsket å gå av som fiskeriminister, sa Per Sandberg på pressekonferansen i regjeringens representasjonsbolig etter at hans avgang var blitt bekreftet mandag ettermiddag.

Avgangen kommer etter at det i slutten av juli ble kjent at Sandberg hadde reist til Iran på ferie, uten å orientere sitt eget departement og Statsministerens kontor i forkant, slik det er påkrevd at statsråder gjør. Senere ble det også kjent at Sandberg tok med seg jobbtelefonen sin til Iran, noe som strider mot sikkerhetsråd fra Politiets sikkerhetstjeneste.

TAKKER: - Erna er det mest fantastiske menneske jeg har møtt, sa Per Sandberg. Foto: NTB scanpix

Varsler nye opplysninger

Tidligere mandag, kort tid etter at det ble kjent at Sandberg ville trekke seg, sa Sandberg og hans iranskfødte kjæreste Bahareh Letnes at de vil møte pressen tirsdag.

Under pressekonferansen i regjeringens representasjonsbolig sa Sandberg at årsaken til at han ønsket å gå av som minister, er sammensatt.

– Men jeg skal love alle at dere vil få svar på det på tirsdag. Det er litt andre dimensjoner i denne saken, og det har jeg og ikke minst Bahareh Letnes behov for å konfrontere dere med, sa han med henvisning til pressen som hadde møtt opp i representasjonsboligen.

– Hvis dere har litt tålmodighet til å vente på undertegnede og Bahareh Letnes, så skal vi stille oss disponible til å svare på alle spørsmål, spekulasjoner og påstander i denne saken, sa Sandberg.

Les også

Letnes: – En ren heksejakt

Solberg: – Riktig beslutning

Sandberg er selv klar på at han er stolt over jobben han har gjort som fiskeriminister i Solberg-regjeringen.

Han fikk også skryt fra statsministeren selv.

– Per har bidratt til regjeringens arbeid med sin lange erfaring fra Stortinget og har hatt stor betydning for forhandlingene om regjeringsplattform, sa Erna Solberg (H).

Hun understreket også at det var Sandberg selv som ba om å få gå av som statsråd.

– Det mener jeg er en riktig beslutning, sa statsministeren og bekreftet samtidig at Sandberg ikke har fulgt sikkerhetsrutinene for bruk av mobiltelefon på reise.

– Det gjelder også bruk av tjenestetelefonen da han reiste til Kina i vår, sa Solberg.

Hun framholdt videre at regjeringen har prioritert arbeidet med sikkerhet og beredskap.

Stolt

Per Sandberg la ikke skjul på at han gjerne skulle ha fortsatt som statsråd.

– Jeg er utrolig stolt. De siste to årene har vært de mest givende i hele min karriere. Det er vemodig og trist, sier den avgående fiskeriministeren.

TAUS: Per Sandberg sier han vil svare på alle spørsmål i alle retninger på en pressekonferanse tirsdag. Foto: NTB scanpix

Sandberg hadde mye på hjertet hva gjelder fagområdet – norsk fiskeri- og havbruksnæring – men var taus om temaene det var knyttet mest interesse til, og som er årsaken til at han måtte trekke seg som statsråd og nestleder i Fremskrittspartiet. Spørsmål rundt dette vil han først svare på når han og kjæresten Bahareh Letnes holder pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

– Da skal jeg være tilgjengelig for dere alle, og jeg skal svare på alle spørsmål dere måtte ha om dette, sier han.

Sandberg sier at han tidlig i forrige uke signaliserte til statsministeren at han ønsket å gå av som fiskeriminister.

Nesvik overtar

Harald Tom Nesvik (Frp) tar over som fiskeriminister. Nesvik kom ut på Slottsplassen sammen med statsminister Erna Solberg (H) etter statsråd mandag.

Nesvik er tidligere parlamentarisk nestleder for Fremskrittspartiet, og han var stortingsrepresentant for Møre og Romsdal Frp fra 1997 til 2017.

NY FISKERIMINISTER: Statsminister Erna Solberg og nyutnevnt fiskeriminister Harald Tom Nesvik på Slottsplassen etter ekstraordinært statsråd på Slottet mandag. Foto: NTB scanpix

Nesvik kommer nå fra jobben som kommunikasjonssjef i brønnbåtrederiet Sølvtrans.

Statsministeren vil holde en pressekonferanse i regjeringens representasjonsanlegg, ca kl. 13.45.

Les også

Harald Tom Nesvik bekreftet som ny fiskeriminister

Mer tid til privatliv

Per Sandberg har gitt Fremskrittspartiet beskjed om at han går av som nestleder, i tillegg til at han trekker seg som fiskeriminister.

– Det har vært opp- og nedturer, og jeg er stolt av å ha vært med på å bygge Fremskrittspartiet til et stort og sterkt parti. Nå er likevel tiden inne for å gå videre, gjøre noe annet og få mulighet til å bruke mer tid på privatlivet, sier Sandberg.

Partileder Siv Jensen sier hun vil takke Sandberg for hans betydelige innsats for partiet.

– Per har vært viktig for Frp og regjeringen gjennom mange år. Han har gjort en formidabel innsats for partiet over mange år, og det blir et stort rom å fylle. Jeg mener likevel det er klokt at Per nå velger å gå av, sier hun.

OVER: Siv Jensen og Per Sandberg har sammen vært partileder og nestleder i Fremskrittspartiet siden 2006. Nå skilles deres veier. Foto: NTB scanpix

– Klokt

Tidligere Frp-leder Carl I. Hagen mener at Sandberg ikke hadde noen annen utvei enn å gå av som statsråd.

– Omsider har han handlet klokt, sier Hagen, og legger til at han har vanskelig for å se for seg at Sandberg fortsetter som Frp-nestleder.

Også NTB har snakket med kilder som peker på denne muligheten.

Les også

Carl I. Hagen: – Omsider har Per Sandberg handlet klokt

I hardt vær

Det har blåst rundt Sandberg etter at det ble kjent at han brøt flere sikkerhetsrutiner da han og kjæresten besøkte Iran i juli – uten at hans eget departement eller Statsministerens kontor ble varslet. Sandberg hadde også med seg tjenestemobilen, som skal ha inneholdt sensitiv informasjon.

Flere sikkerhetseksperter har påpekt at mobiltelefonen hans etter all sannsynlighet ble hacket mens han var i Iran.

Fiskeriministeren er i tillegg blitt kritisert for å ha deltatt på feiringen av Irans nasjonaldag i regi av landets ambassade i Norge.

– Jeg har hele tiden vært tydelig og klar på at de bruddene som har vært på det regelverket vi har, ikke er akseptable. Det har også Per Sandberg vært klar på, har statsminister Erna Solberg (H) svart på spørsmål fra NTB.

TIL SLOTTET: Per Sandberg ankommer Slottet for å delta i ekstraordinært statsråd klokken 13. Erna Solberg har varslet endringer i regjeringen. Foto: NTB scanpix

Ikke over

Fra opposisjonen på Stortinget blir det understreket at saken ikke er over når Sandberg er ute av regjeringen.

– Vi ser en regjering som gjentatte ganger viser et slumsete forhold til sikkerhet. Ikke bare gjennom Sandbergs reiser til Iran og Kina, men også hvordan IKT-tjenester i offentlig sektor flagges ut på bekostning av sikkerhet, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

– Det gjenstår fortsatt å se hva statsministeren har foretatt seg for å unngå denne skandalen. Vi kommer til følge dette tett for å se om dette bør få enda større konsekvenser, sier stortingsrepresentant og nasjonal talsperson Une Bastholm i Miljøpartiet De Grønne (MDG).

I Aftenposten skriver Stanghelle at Solberg ikke har hatt en overbevisende hånd på rattet i flere saker som gjelder sikkerhet og beredskap. Han viser til Riksrevisjonens knallharde kritikk av regjeringens terrorsikring. Den skal kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget holde åpen høring om i slutten av august.

Les også

Harald Tom Nesvik (Frp) tar trolig over som fiskeriminister

Tillitssvikt

Blant de politiske kommentatorene var det flere som, før nyheten sprakk, mente at det gikk mot Sandbergs avgang. En av dem som nylig har endret mening, er Minerva-skribent Jan Arild Snoen.

Det skjedde etter at Sandbergs datter i et intervju med TV 2 i helgen antydet at faren kan komme til å trekke seg fra ministerposten.

– Det framkom da at Sandberg ikke har tillit til Statsministerens kontor og derfor ikke informerer og dermed bryter retningslinjene. Så tilliten går ikke den veien, og da er det litt rart at statsministeren skal ha tillit til ham, sa Snoen i NRKs Politisk kvarter mandag morgen.

Solberg taus

Adresseavisen brakte søndag nyheten om at Sandberg og hans fraseparerte kone begge skal ha varslet Statsministerens kontor om hverandre for flere måneder siden.

Solberg har så langt ikke kommentert disse opplysningene.

– Jeg kommer ikke til å kommentere enkeltdeler av det som er spekulasjoner og saker i mediene, sa Solberg, som heller ikke ville si om hun informerte Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om forholdet.

Publisert