Pakistanere sendte 130 millioner til Pakistan

Det siste året har pakistanere i Norge sendt 130 millioner «hjem» til Pakistan. Det er en økning på 31 prosent fra året før.

Publisert Publisert
  • Frode Martin Nordvik
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

Tall fra den Pakistanske sentralbanken viser at norskpakistanere sender stadig mer penger til «hjemlandet». Fra juli i fjor til og med juni i år sendte pakistanere i Norge over 22 millioner dollar, eller om lag 130 millioner kroner til sine slektninger i Pakistan. Pakistanere i Vesten sendte totalt hele 5,5 milliarder til sitt hjemland.

Det er en økning på 20 prosent på verdensbasis, og ny rekord for Pakistan. Trolig er tallet mye høyere når penger som ikke går gjennom bankene tas med.

— Jeg sender 40.000 til min mor hvert år, sier Ahsan Ul-Haq. Han er pakistaner, og kom til Norge i 1985. Etter at foreldrene sponset ham gjennom IT-studiene på Universitetet i Bergen, gir han nå noe tilbake til familien.

— Min mor er gammel og jeg sender pengene som en gave til henne, sier Ahsan Ul-Haq.

Mer terrorkontroll

Noe av årsaken til den store økningen i rapporterte transaksjoner er den økte kontrollen på uformelle pengenettverk og terrorfinansiering.

— Etter terroren i 2001 har det vært en overgang fra uformelle til formelle transaksjonskanaler, sier forsker Jørgen Carling ved Institutt for fredsforskning (IFS). Han sier USA har stått i fronten for denne kontrollen.

— Mange av de uformelle nettverkene for pengetransaksjoner gikk igjennom USA, men amerikanerne har slått hardt ned på dette etter 11. september 2001, sier Carling.

På verdensbasis mottar nå fattige land dobbelt så mye penger fra slektninger i Vesten enn de får i bistand fra vestlige myndigheter.

— Beløpet som sendes fra Norge er avhengig av hvor stor den pakistanske befolkningen her er, og hvor mange slektninger de har i Pakistan, sier Carling.

Slo UD i sommer

Etter at Pakistan ble herjet av flom i sommer ga norske myndigheter 14,5 millioner kroner til flomhjelp i Pakistan. I juni alene sendte de norske pakistanerne ned rundt 16 millioner.

— Men det er veldig viktig med bistand fra Norge, fordi pengene som vi sender ned ofte blir i familien. De kommer ikke frem til de aller fattigste, sier Ul-Haq. Han har jobber nå som systemutvikler i et stort teknologiselskap i Bergen.

Norge i europatoppen

Norge er et av de landene i Europa som sender mest penger til Pakistan.

— Det henger nok også mye sammen med at Norge er det landet som har tredjestørst befolkning med pakistansk opprinnelse, sier forsker Jørgen Carling.

Han leder et forskningsprosjekt som skal kartlegge hvilke muligheter innvandrere i Norge har til å sende penger til hjemlandene sine. Bare fra Storbritannia og Tyskland sendes det mer penger til Pakistan enn fra Norge.

— Økonomisk støtte til familien er en helt naturlig del av hverdagen for mange i denne delen av verden, sier Carling.

Han sier at når pakistanere er i Pakistan får dette mindre oppmerksomhet.

— Men når de befinner seg i to forskjellige land blir det plutselig en internasjonal pengetransaksjon, sier han.

TROR TALLET ER HØYERE: Ahsan Ul-Haq er pakistaner, men har bodd i Norge siden 1985. Jeg tror pakistanere sender enda mer penger enn det beløpet som går via bankene. Mange sender penger med venner eller slekt som skal til Pakistan, sier han. Foto: Bjørn Erik Larsen

Publisert
BT anbefaler

«Da alt var over, spilte Lars Arne Nilsen til 10 på børsen. Sjefene hans, derimot ...»

Lars Arne Nilsen avsluttet raust, ydmykt og med storsinn.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Her er Sara blitt stoppet av UP på E39: – Håpet de med vestene var fiskere

  2. Folgefonnas hemmelig­heter er avslørt. – Ukjent for alle, og mye mer dramatisk enn vi trodde.

  3. Oppkast på bussen ikke fjernet etter tre dager: – En smittekilde på hjul

  4. Økende smittetrend i flere byer: – Befinner oss på et vippepunkt

  5. – Fremtiden ser mørk ut for norsk skole

  6. Her kommer Brann-sjefen fra Trondheim – har vært i kontakt om Kåre Ingebrigtsen