Tror på regjering med Venstre

Siv Jensen mener avstanden til Venstre er mindre enn Lars Sponheim gir inntrykk av. - Jeg tror det blir en løsning med Venstre, sier Frp-lederen.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 14 år gammel

Det er et ganske annet inntrykk enn det Siv Jensen manet frem i sin landsmøtetale. Formann Jensen gikk til knallharde angrep på Lars Sponheim, Dagfinn Høybråten og Erna Solberg.

Men ambisjonene ble det ikke dobbeltkommunisert om. Siv Jensen tok landsmøtet med storm da hun kategorisk slo fast at partiet «ikke vil støtte en regjering vi selv ikke er en del av».

Landsmøtet svarte med spontan og stående trampeklapp.

Synet på Venstre

Da BT etter talen ba henne utdype sine synspunkter om Venstre, sa hun det slik:

— Jeg er nødt til å ta Lars Sponheim alvorlig. Men jeg tror han overdriver når han snakker om avstanden til oss. Det er nemlig svært mange ting vi er enige om, og det vet han. Avstanden mellom Frp og Venstre er rett og slett oppkonstruert. Jeg tror så absolutt at det skal bli en løsning med Sponheims parti, sa hun og fortsatte:

— Det er jo besynderlig at han har vært så bastant og negativ til å ha med oss å gjøre, og åpenbart er villig til å gjenta fadesen fra 1985, da Venstre erklærte at partiet ønsket å samarbeide med Arbeiderpartiet. Det førte, som vi vet, til at Venstre falt ut av Stortinget, sa Siv Jensen.

En haug med veto mot Frp

I sin tale sa hun at de borgerlige partiene er i posisjon til å bli enige om «tidenes beste regjeringserklæring, uten at noe parti blir ydmyket eller bagatellisert». I samme åndedrag som hun la vekt på hvor bra et borgerlig samarbeid kan bli, understreket hun imidlertid at de andre borgerlige partiene må komme Frp i møte.

— På hvilke områder har dere i Venstre og KrF kommet oss i møte? spurte hun retorisk og nevnte samtidig at Frp på sin side ikke har stilt noe ultimativt krav.

Så langt har de andre partienes ledere presentert «en haug med veto» mot Frps politikk, mens de ikke har varslet vilje til å imøtekomme Frp på et eneste område. Selv sa hun at «alt er forhandlingsbart» - bruken av oljepenger inkludert, selv om hun mener at «handlingsregelen ble laget av en byråkrat i Finansdepartementet for å stoppe Fremskrittspartiet».

Landsmøtedelegatene advarer mot kompromisser som innebærer at «partiets politikk blir kastet i bosspannet».

Los på regjeringstaburetter

Det var nettopp regjeringsspørsmålet etter valget i september 2009 som fullstendig dominerte landsmøtets politiske debatt utover ettermiddagen i går. Taler etter taler vekslet mellom å lange ut mot den rød-grønne regjeringen, velrettede spark på skinnleggen til øvrige borgerlige partier og partiledere - og en kraftfull fremheving av at Frp nå vil ha makt, om nødvendig alene.

Siv Jensen kunne fra sin plass i landsmøtesalen konstatere at en rekke talere støttet hennes utålmodige regjeringslyst, men at 2009 ikke nødvendigvis er det avgjørende tidspunktet - hvis partiet skal nå sitt ambisiøse mål om å forandre Norge.

Frp-makt i 28 år

— Vi vil fornye Norge, og derfor kan vi også vente. Vi vil ikke klatte og gå med museskritt. Vi fullt ut i stand til å gjennomføre en fornying av Norge alene, sa Siv Jensen og fikk landsmøtesalen med seg på at det derfor kan være lurt å vente til 2013 med å innta regjeringskvartalet i Oslo.

— Vi kan om nødvendig vente. Kanskje er det vi som skal lede landet de neste 28 årene, sa partiformannen med henvisning til Arbeiderpartiets lange ettpartistyre i etterkrigstidens Norge.

Bør Venstre, KrF og Høyre danne regjering sammen med Frp? Si din mening i feltet under!

Publisert: