Har du Windows XP på PC-en din?

Da bør du oppdatere operativsystemet ditt.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Den 8. april er den offisielle «dødsdagen» til Windows XP som fortsatt kjøres på over hundretusen norske datamaskiner.

Det 13 år gamle operativsystemet som ble lansert av Bill Gates i 2001, var for noen år siden det mest brukte operativsystemet i verden.

Selv om både Windows 7 og Windows 8 har avløst XP de siste årene, er det mange PC-brukere som ikke har oppdatert maskinen sin — inkludert mange nordmenn.

For eksempel har omtrent fire prosent av dem som besøker Aftenposten.no en PC med XP som operativsystem.

Årsaken til at 8. april er en merkedag for XP-brukere, erat Microsoft fra denne dagen ikke lenger vil sende ut oppdateringernår det blir funnet sikkerhetshull i systemet.

Det betyr at brukere av XP-PCer vil være mer sårbare for hacker-angrep. I det minste bør disse unngå å bruke XP-PCen på nett, dersom de ikke oppdaterer til et mer moderne system.

Sikkerhetseksperter advarer mot ikke å bytte

Selv om Microsoft har en økonomisk interesse av å få folk til å kjøpe nyere operativsystemer, påpeker flere uavhengige sikkerhetseksperter at det er viktig, selv om det vil koste penger.

- All erfaring tilsier at det vil komme nye sårbarheter, og da er det ingen mekanismer for å lukke dem, sier Hans Christian Pretorius, som leder operativ avdeling i NSM (Nasjonal sikkerhetsmyndighet).

Han får støtte av Christian Meyer, seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring (Norsis). Meyer mener at det er viktig at både private, næringsliv og det offentlige ikke sitter med usikrede XP-PCer som er koblet til internett etter 8. april

XP har fått en så sterk posisjon fordi Windows ikke kom med et nytt operativsystem før seks år etter at XP ble lansert i 2001.

— Å oppdatere operativsystem handler ikke om å få nye funksjoner, men å låse dører. For hver dør du glemmer å låse, jo lettere er det å komme inn. Og om noen kommer inn på maskinen din og tar kontroll, kan den ta kopi av innholdet, lese alt du skriver og så videre, advarer Meyer.

- 7 og 8 bedre uansett

- Men XP er et 13 år gammelt system, hvorfor er ikke alle hullene funnet allerede?

— Det er i dag det best tettede systemet. Men problemer blir funnet etter hvert og kapasiteten på angrepsverktøy blir stadig bedre. Man kan bryte mer kompliserte passord og da XP ble funnet opp var det ikke noe som het nettsky for eksempel.

Uansett mener Meyer at både Windows 7 og Windows 8 er bedre enn et oppdatert XP.

- Verden har gått fremover og det er lagt på flere sikkerhetsmekanismer.

Les også:Fra Windows 3.1 til dagens Windows 8

Norge på XP-bunn

Microsoft ønsker selv ikke å gå ut med hvor mange i Norge som fortsatt bruker XP. Men kommunikasjonsdirektør Christine Korme i Microsoft Norge sier til Aftenposten at Norge er blant de landene med en lavere andel av XP-brukere.

Vi har fra diverse kilder sett og hørt tall fra 4 til 7 prosent i hele Norge. Det betyr at det kan være snakk om rundt 200.000 XP-maskiner i Norge nå.Timeskrev tidligere i mars at det kunne være at på verdensbasis har XP fortsatt en markedsandel på opp mot 30 prosent.

LES OGSÅ:Hacker overtok e-postuvekslingen hennes med banken

Publisert
BT anbefaler

Skjelt ut av Wolfe. – Det likte jeg godt!

Brann har gått 20 seriekamper uten å tape.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Stine er redd hun må slutte i yrket som følge av høye strømpriser

  2. E16 fremdeles stengt. Ny vurdering i kveld.

  3. Sjefen holdt planene hemmelig i et halvt år. Så sa han opp 80 kollegaer.

  4. Trapper opp streiken ved flere skoler

  5. – Spesiell situasjon når en ansatt får en slik trussel

  6. – Havner du i de kraftigste bygene, blir det som å ta seg en dusj