Så mye kan du handle tollfritt for i nettbutikken

Skal du gjøre julehandelen i utenlandske nettbutikker, bør du holde tunga rett i munnen og skaffe deg litt oversikt over toll, moms og vekslingskurser.

Publisert Publisert

HUSK TOLLREGLENE: Gaver fra hele verden kan komme til å finnes under mange familiers juletre i år. Men hvis du skal handle i utenlandske nettbutikker, bør du være oppmerksom på 350-kronersgrensen og noen regler om toll, moms og valutakurser. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB scanpix

  • Ntb
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

En stadig større del av julegavene kjøpes på nett.

Her er butikker fra alle verdenshjørner like lett å besøke som de norske, og tilbudet av klær, bøker, elektronikk og andre varer, er enormt. Men det er ikke alltid like enkelt å vite hva man til slutt må betale for gildet.

Ulike valutakurser, forskjellige priser for frakt og forsikring i butikkene, og norske og utenlandske regler for merverdiavgift og toll må tas med i regnestykket, går det fram av julehandelstipsene fra Tollvesenet.

  • Flere går for denne trenden i julen: — Endelig har jeg fått overbevist kona om plastjuletre

350 kroner - nytt i år

Du kan handle for 350 kroner fra utenlandske nettbutikker uten å betale toll eller merverdiavgift (moms). Denne summen ble i januar økt fra 200 kroner, men nå inkluderer summen frakt og forsikring. Bestiller du en bukse som koster 300 kroner og frakten er på 100 kroner, må du dermed betale 25 prosent moms.

En annen utfordring er valutakursene. Tollvesenet bruker sine egne valutakurser, og det er deres omregning til norske kroner som gjelder, ikke det som står på bankutskriften.

— Vi har de som har truffet akkurat en krone over, forteller Ivar Martin Olsen, seniorrådgiver i Tollregion Oslo og Akershus, til NTB. Den ene krona betyr altså at du må ut med 25 prosent moms og eventuelt andre avgifter.

Han sier likevel det virker som de fleste som handler fra utlandet har funnet ut av reglene.

— Nettselskapene har dessuten tilpasset prisene til reglene, sier Olsen.

Fikk du med deg dette morsomme bildet i høst?

Les også

I dette bildet er det over 500 sauer. Kan du se dem?

Toll på klær

Det er få typiske julegave-varer man må betale toll på. Unntaket er klær og tekstiler. Tollvesenet har en egen importkalkulator og det samme har Posten. Her kan du finne ut hva innkjøpet vil koste deg totalt.

Kjøper du varer for over 350 kroner, men under 3000 kroner, kan Posten hjelpe deg med fortollingen. Det tar de imidlertid betalt for, 140 kroner.

Har du venner og familie i utlandet, kan de avgiftsfritt sende deg gaver verdt under 1000 kroner. De kan også sende flere gaver til andre familiemedlemmer i samme pakken. Grensen på 1000 kroner gjelder per mottaker.

— Det mange bommer på, er at verdien er for høy eller at det sendes av nordmenn som ikke bor i utlandet, sier Olsen.

Avsenderen må være bosatt utenfor Norge for at denne gaveregelen gjelder. Tusenkronersregelen gjelder heller ikke hvis en butikk sender gaven for deg, det skal være en privat avsender.

Få flere smarte digitaltips:

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Endelig en smart minnepinne til Iphone

  2. Nå kan du høre musikk tatt opp for over 100 år siden

  3. Én strømmetjeneste knuser konkurrentene sønder og sammen

  4. Nå skal det bli lettere å ha knust hjerte på Facebook

  5. Test: De beste hodetelefonene med støydemping

BT anbefaler

Etter ni år helt uten venner, tok Steinar grep. Hans metode for å få nye kamerater er blitt kopiert av mange.

Steinar Halleland (52) har endelig den trygge vennegjengen han drømte om. Emina og Younes håper å finne det samme.

  1. Forbrukerrettigheter
  2. Tips og triks