Bystyret i Oslo vraker Lambda

Oslo bystyre har som ventet vedtatt at Lambda-prosjektet med nytt Munch-museum i Bjørvika skal skrinlegges.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Et flertall i bystyret stemte for å utrede Tøyen og Nasjonalgalleriet som alternativer.

— Lambda er ikke og har aldri vært noe folkekrav. Flertallet av Oslos velgere stemte på partier som ikke ønsker Lambda, det er dette et resultat av, sier varaordfører Libe Rieber-Mohn (Ap).

Knapt flertall

Opposisjonspartiene i bystyret avtalte i november å si nei til det omstridte Lambda-prosjektet. Hvis alle representantene for Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti, Rødt og Miljøpartiet de Grønne fulgte sine partier, ville det med 31 stemmer imot være kroken på døra for Munch-museum i Bjørvika.

Høyre, Venstre og KrF, som er for prosjektet, har til sammen 28 stemmer.

Det betyr at de var avhengige av at to eller flere av opposisjonspolitikerne snudde i saken og gikk imot sitt eget parti. Men det skjedde ikke.

Lang debatt

Til tross for at utfallet var klart på forhånd, debatterte representantene fra begge parter saken i nærmere to timer i bystyret, og forsinket den planlagte tenningen av julegrana i rådhushallen.

Avtalen mellom de fem opposisjonspartiene ble signert 10. november. Partiene er enige i at det trengs et nytt, moderne og fremtidsrettet museum, men har ulikt syn på hvor det nye museet skal plasseres - utover at det altså ikke skal stå i Bjørvika.

Ap, SV, Rødt og Miljøpartiet ønsker et helt nytt museum på Tøyen, mens Frp ønsker å bruke det eksisterende Nasjonalgalleriet på Tullinløkka.

Frps Carl I. Hagen foreslo å finansiere museet ved å selge deler av Oslo kommunes kunstsamling.

— Dette dreier seg ikke bare om kunstens betydning, men også om kroner og øre. Når vi har 1.100 Munch-malerier kunne vi klart oss om vi solgte 10-20 malerier og delfinansierte museet med inntektene, i stedet for å legge alle kostnadene på skattebetalerne, sa Hagen.

Fortsatt et Lambda-håp

Selv om Lambda nå er nedstemt, håper Høyre og Venstre å bringe det inn som alternativ når debatten starter igjen i 2012. Frp har liten tro på den muligheten.

— Jeg ber om at byrådet legger merke til ordlyden. Lambda-prosjektet stoppes, det er ikke bare for byrådet å gå videre med det, det er ferdig i dag, sa Jøran Kallmyr (Frp) under debatten i forkant av avstemmingen onsdag.

De siste ukene har både arkitekter, museumsfaglige miljøer, interessegrupper og Edvard Munchs etterfølgere gått ut med sin støtte til Lambda.

Nå må bystyret utrede alternativene på Tøyen og på Tullinløkka. Det er uenighet i bystyret om hva dette innebærer. Hvis utredningene til sommeren viser at alternativene ikke er gode nok, er det ikke umulig at Lambda vekkes til live igjen.

Byråd for miljø og samferdsel, Ola Elvestuen (V), håper fortsatt å få Munch til Bjørvika.

— Det tredje alternativet, i Bjørvika, er allerede utredet, og vil selvfølgelig også bli vurdert i fremtiden, sa Elvestuen under debatten i bystyret onsdag.

Bystyret klarte onsdag for øvrig å ble enig om et annet prosjekt i Bjørvika. Et flertall gikk inn for å bygge et nytt Deichmanske hovedbibliotek i Bjørvika.

Publisert
SKRINLEGGES: «Oslo skyline» skal likevel ikke se slik ut, med det skjeve, omstridte Lambda-bygget.