73 prosent av medlemmene stemte nei til forhandlingsløsningen som Lied og Utdanningsforbundets ledelse anbefalte sine medlemmer. Dermed ble streiken et faktum onsdag.

— På denne tiden er det ikke uvanlig at vi får noen hundre utmeldinger. Det handler om studenter som melder seg ut, og pensjonister. Men det er også de med andre grunner, sier Lied til NRK.

Hun tilføyer at antallet utmeldinger nok er litt høyere enn vanlig.

- Dårlig løsning å melde seg ut

Utdanningsforbundet organiserer nesten 94.000 ansatte i skoler og barnehager utenfor Oslo, og rundt 65.000 av dem er omfattet av arbeidstidsavtalen i tariffoppgjøret med kommunenes arbeidsgiver KS. Oslo er eget tariffområde utenfor KS, og her stemte flertallet av forbundets medlemmer ja til forhandlingsløsningen, som er annerledes enn den i KS.

Forbundets lokale leder i Kragerø, Ole Hustoft, mener at det å melde seg ut av en fagforening er å gå arbeidsgivers ærend.

— I dette tilfellet ønsker selvfølgelig KS at Utdanningsforbundet gjerne må miste noen medlemmer og bli litt svakere. Jeg synes den dårligste av alle løsninger er å melde seg ut, sier Hustoft.

Ingen streikevakter i Bergen

Når 33 lærere ved Rothaugen skole i Bergen formelt sparker i gang lærerstreiken tirsdag, vil ingen merke det. De 33 lærerne har som andre lærere avtalefestet avspasering i starten av elevenes ferie. Dermed blir det ingen streikevakter å se ved skolen fra 1. juli.

— Så går de rett ut i ferie. Derfor skjer det i praksis ingenting før etter ferien. Så lenge skolene likevel er stengt og det er ferie, gjør vi ingen markering knyttet til streiken, sier lokallagsleder Bjarne Mohn Osvold i Utdanningsforbundet i Bergen.

Men når skolene åpner igjen og før elevene kommer tilbake 18. august, kommer streikevaktene på plass, lover Osvold.

— Det vil nok skje rundt 11.-12. august, i starten av uken før skolestart, sier forbundslederen i Bergen.

Utdanningsforbundet har varslet en kraftig opptrapping av lærerstreiken fra skolestart.

61 prosent støtter lærerne

At lærerne går til streik mot arbeidsgiver KS' ønske om å stramme inn arbeidstidsreglene, får støtte i folket, viser en meningsmåling Respons har laget for Klassekampen: 61 prosent sier de har forståelse for lærernes reaksjoner.

32 prosent sier de «i stor grad» støtter lærernes reaksjoner, mens 29 prosent sier de støtter lærerne « i noen grad». Bare 12 prosent sier de «ikke i det hele tatt» støtter lærerne.

— Disse tallene sier at vi har støtte i folket. Det er jeg glad for. De ser verdien av at lærerne har en fleksibel arbeidstid, sier Lied.