Både på Utøya og i Regjeringskvartalet markeres årsdagen for terroraksjonene kommende tirsdag. I tillegg markeres dagen en rekke andre steder i landet.

— Vi håper dette skal gi en god opplevelse. Disse markeringene gir oss en mulighet å komme sammen, sier Trond Henry Blattmann i nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene til NTB.

— Vi har vært på etterlattesamlinger. Ungdommen har vært på overlevelsessamliger. Mange av oss har blitt ekstremt godt kjent med hverandre. Å være sammen på den dagen det skjedde for tre år siden, tror vi gir styrke til hverandre, sier han.

Den første minnemarkeringen skjer i Regjeringskvartalet, der statsminister Erna Solberg taler og legger ned krans. Det blir også tale ved AUF-leder Eskil Pedersen. Statsministeren er i tillegg til stede på ettermiddagens markering på Utøya.

Fellesarrangement

Arrangementet på Utøya er et fellesarrangement mellom støttegruppa og AUF. De legger opp til en enkel og verdig markering med taler, kransenedleggelse og musikkinnslag. Det er Ap-leder Jonas Gahr Støre, AUF-leder Eskil Pedersen og leder av nasjonal støttegruppe Trond Henry Blattmann skal holde talene.

— Det viktigste er å komme sammen og minnes de vi mistet. Dette er førsteprioriteten i markeringen, sier Blattmann.

Åpner Utøya

Utøya blir åpnet for private besøk for alle som er berørt av terroren, både mandag og tirsdag.

Sorgen og sorgreaksjonene etter å ha mistet sine nære får, ifølge Blattmann, forskjellige uttrykk. Det finnes ingen fasitsvar på hvordan det er å samles på den tredje årsdagen for hendelsene.

— 22. juli vil for alltid være en svart dag i våre liv. Det vil få forskjellige uttrykk. Det er gått tre år, og da er det også naturlig at forholdet til 22. juli endrer seg. Men det er fortsatt en vanskelig dag, og slik vil det være for alle resten av livet, sier Blattmann.

Maner til ro

I forkant av markeringene har støttegruppen manet til ro og verdighet på årsdagen på sin hjemmeside. Her heter det at de ønsker å ta vare på hverandre og skape ro. Diskusjonen om hva som skal skje på Utøya, har blusset opp i forkant av markeringen.

— Denne debatten kan vi ta etter årsdagen. Vi er 1436 medlemmer i støttegruppen. Det vil være helt unaturlig om alle var enige om alt. Vi har oppfordret til å ta hensyn, og håper alle gjør det, sier Blattmann.