Entreprenøren skal ha vært midt i arbeidet med å forberede en sprengning da eksplosjonen skjedde, derfor var ikke sikringsmattene på plass, skriver Aftenposten.

De store sikringsmattene skal blant annet hindre steinsprut fra fjellet som skulle sprenges.

— De skal ha plassert sprengstoff i hullene som var blitt boret ned i fjellet. Jeg kjenner ikke til om de var helt ferdig med denne operasjonen da eksplosjonen skjedde, sieravdelingsdirektør Hans Jan Håkonsen i veiavdeling Buskerud i Statens vegvesen.

Tre personer omkom i ulykken tidlig onsdag ettermiddag. To personer ble lettere skadd.

Arbeid gikk mot slutten

Håkonsen opplyser at sprengstoffet skulle antennes med elektronisk utstyr mens operatøren sto på god avstand. Entreprenørfirmaet som har oppdraget, er et godt kjent firma med mange års erfaring.

— Det er helt klart at det har skjedd noe spesielt. Vi må finne ut hva som har skjedd og hvorfor, sier han.

Arbeidet med å bygge en ny jernbaneundergang som skal kunne ta høyere kjøretøy enn den gamle, gikk mot slutten, og det var ikke mye sprengningsarbeid som gjensto.

I frykt for nye eksplosjoner opprettet politiet en sikkerhetssone med en radius på 400 meter rundt ulykkesstedet kort tid etter ulykken. Det ble i tillegg opprettet en flyforbudssone over området for å ivareta sikkerheten til luftfartøy i tilfelle nye sprengninger.

Natt til torsdag holdt Sivilforsvaret og Røde Kors vakt på stedet.

Vei og jernbane fortsatt stengt

Torsdag morgen var området fortsatt sperret, og det var uklart når Bergensbanen og riksvei 7 kunne åpne igjen. Det ligger fortsatt udetonerte eksplosiver i området, opplyser Lars Helge Rasch, kommunikasjonssjef i Statens vegvesen, region sør.

— Når vi får beskjed om at det er trygt å gå inn og rydde området, gjør vi det. Da vil vi vite mer om når det vil være mulig å åpne veien igjen, sier Rasch.

Jernbaneverket melder at togstrekningen mellom Geilo og Hol åpner tidligst torsdag formiddag. Inntil videre er det buss mellom Geilo og Nesbyen via Numedalen.

Ifølge Vegvesenet er riksvei 7 ventet åpnet tidligst et stykke ut på dagen torsdag. Alternative ruter mellom Østlandet og Vestlandet er riksvei 52 via Hemsedal, fylkesvei 50 Hol-Aurland, fylkesvei 40 via Numedalen og E16 over Filefjell.

Tre døde, to skadet

Tre personer omkom i sprengningsulykken. To personer ble lettere skadd.

Én av de døde ble først meldt savnet etter ulykken, men i 19.30-tiden opplyste Nordre Buskerud politidistrikt at vedkommende var omkommet.

To av de omkomne er nordmenn som jobbet for entreprenørselskapet T. Engene AS, bekrefter selskapet. Politiet var onsdag kveld tilbakeholdne med å gi opplysninger om den tredje omkomne av hensyn til de pårørende.

To menn på 37 og 38 år ble sendt til Ringerike sykehus med lettere skader. De har vært til undersøkelse på kirurgisk avdeling og er nå skrevet ut, opplyser sykehuset.