Stjålet kreftmedisin solgt i Norge

Medisinen ble stjålet i Italia, og solgt fra apotek i Norge. Legemiddelverket slår alarm og ber pasienter sjekke medisinen.

  • Pål Andreas Mæland
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

— Dette er første gang stjålne eller forfalskede legemidler har kommet inn på norske apotek. Det viser at heller ikke vi er skjermet for dette, selv om vi har så god orden på salg av legemidler, sier Steinar Madsen ved avdeling for legemiddelinformasjon i Legemiddelverket.

Les også

Formidlere av falske legemidler har sluppet straff

I Europa øker omfanget i saken om sykehuslegemidler som har blitt stjålet i Italia og solgt inn igjen i den legale forsyningskjeden.Medisinene er distribuert av falske grossister til godkjente grossister i mange europeiske land. Legemiddelverket har nå fått melding om at to stjålne sprøyter med kreftmedisinen Ipstyl er importert til Norge og solgt fra apotek.Les om Ipstyl i Felleskatalogen

— Legemiddelverket følger saken nøye og samarbeider med italienske og andre legemiddelmyndigheter i Europa. Når vi får meldinger om nye stjålne medisiner sjekker vi fortløpende om legemidlene har nådd norske grossister, apotek eller forbrukere, sier legemiddelinspektør Line Saxegaard i Statens Legemiddelverk til etatens nettsider.

Vet ikke hvem som har fått

Det er ikke mulig å spore hvem som har fått akkurat disse to stjålne kreftmedisinene.

— Vi vet at pakningene er solgt til ett eller flere Apotek 1 etter 23. april. De to medisinene Ipstyl Orifarm 120 mg 0,5 ml har batchnummer (lotnummer) F22171/F1812704. Det er kun disse to pakningene som er identifisert som falske, opplyser Saxegaard.

Madsen sier at Legemiddelverket ikke vet hvilke apotek som har solgt medisinene.

— Foreløpig vet vi ikke det. Vi kan heller ikke garantere at det ikke er snakk om flere sprøyter, men dette er heldigvis en svært sjelden medisin, som brukes av rundt 200 pasienter årlig i Norge.

- Kyniske folk

Tyveriene har skjedd fra sykehus og lastebiler i Italia. Deretter har tyvene klart å selge dem til lovlige grossistfirma, trolig ved hjelp av falske papirer. De norske apotekene har igjen kjøpt dem fra de lovlige grossistene.

— De norske apotekene har vært i god tro, så vi kan ikke laste dem for denne hendelsen. Men det viser hvor profesjonelle og kyniske de er som står bak dette er, sier Madsen.

Han sier at profitten er stor for medisintyvene. Et glass av Ipstyl kan koste flere tusen kroner.

— Det er mer lukrativt enn narkotika,. Dette er kyniske folk som i verste fall utsetter pasienter for livsfare, sier han.

I andre land er det oppdaget at medisin er blitt videresolgt utynnet eller helt uten virkemidler. Det tror Legemiddelverket ikke er tilfelle her.

— Vi tror at dette er ekte medisin, og at konsekvensene for de to pasientene derfor ikke er store. Men vi vet ikke hvordan denne medisinen er blitt oppbevart, derfor ber vi alle sjekke batchnummeret på medisinen sin, sier Madsen.

Kan være skadelige

"Siden stjålne medisiner har ukjent historikk med hensyn til oppbevaring, regnes de som falske dersom de kommer inn i den legale distribusjonskjeden. Flere av legemidlene som er stjålet krever oppbevaring og transport ved 2-8 °C, blant annet Ypstyl. Etterforskningen har også avdekket at noen av medisinene har blitt manipulert, slik at det kun er rester av virkestoffet i pakningen" skriver Legemiddelverket.

Ipstyl inneholder lanreotid, som er en syntetisk variant av hormonet somatostatin. Lanreotid brukes for å dempe symptomene på overproduksjon av veksthormon (akromegali) eller hormonproduserende svulster i mage-tarm (spesielt carcinoidsvulster). Ipstyl leveres som en ferdigfylt sprøyte.

- Kontroller nummeret

Pasienten får vanligvis en injeksjon hver fjerde til åttende uke. I 2013 var det omlag 200 pasienter som fikk denne medisinen.

Legemiddelverket råder pasienter, helsepersonell og apotek til å kontrollere batchnummeret slik at man forsikrer seg om at det ikke dreier seg om stjålet medisin. Man bør også være oppmerksom på uventede reaksjoner hos pasienter som har brukt Ipstyl Orifarm, for eksempel stigning av veksthormon eller økende symptomer fra endokrine svulster.

BEKYMRET: Avdelingsoverlege Steinar Madsen i Legemiddelverket Foto: JON HAUGE, AFTENPOSTEN

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Stjernearkitekt Todd Saunders har brukt år på å gruble ut huset. – Jeg tror folk vil leve enklere.

Etter flere års grubling, tror Todd Saunders at han endelig har designet en løsning.

Mest lest akkurat nå

  1. Opp mot 20 personer forlot lokalet da de fikk vite hva som var i sprøyten

  2. Sydenvarme i Bergen – men nå kommer regnet

  3. Julie (19) fra Bergen hyller tysk kroppsprotest: – Jenter må kunne gå med det de vil

  4. Bergenserne skal kjempe om OL-gull i vann som «lukter som et toalett»

  5. «Sinnet hennes dreper forholdet»

  6. Butikken hennes fikk en kraftig oppsving i 2020. Har aldri gjort det bedre.