Luftrommet er åpnet

Prognosene viser at det meste av norsk luftrom nå ligger utenfor askeskyen.

STOPPES: Transporten til offshoreinstallasjonene i Nordsjøen stoppes, mens resten av det norske luftrommet åpnes inntil videre. Foto: Tor Høvik
  • Jan Oklum
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Det er åpent for flytrafikk inntil videre, meldte Avinor på sine nettsider klokken 21.15 mandag kveld.

Dette gjelder hele det norske flyrommet, bortsett fra rutene ut til offshoreinstallasjonene i Nordsjøen

Mandag kveld og tirsdag morgen åpner en rekke andre land sine luftrom for flytrafikk (se liste til høyre).

Følg med på avinor.no for oppdatert informasjon om stengninger.

— Utbruddet forsterker seg

Vulkanutbruddet på Island har forsterket seg, og mer aske er på vei mot Europa, ifølge britiske myndigheter.

De skotske lufthavnene vil trolig være åpne tirsdag morgen som planlagt. Men det er usikkert hva som skjer med flyplasser i Nord-Irland, heter det i en uttalelse fra National Air Traffic Services (NATS).

NATS henviser til informasjon fra det britiske meteorologiske instituttet Met Office, melder NTB klokken 23.40 mandag kveld.

Prioriterer ambulanseoppdrag

Offshoretrafikk til og fra Ekofisk er stoppet, og andre flyginger ut til oljefeltene begrenses og stanses utover mandag kveld, opplyser Avinor på sine nettsider.

Værprognosene viser at det meste av norsk luftrom nå ligger utenfor askeskyen.

Dette betyr imidlertid ikke at flytrafikken går helt som normalt ennå. Avinor vil fortsatt prioritere hvilke flyginger som skal gjennomføres, og ambulanseoppdrag får førsteprioritet.

Les også

- Snart askefritt

Vurderes fortløpende

Avinor ber flypassasjerer forholde seg til flyselskap og reisebyrå for nærmere informasjon om den enkelte flyavgang.

Situasjonen vurderes fortløpende på grunnlag av data fra Volcanic Ash Advisory Centre i London (Met Office), som utarbeider utbredelseskart og prognoser for utbredelse av vulkansk aske.

Prognosene utgis hver 6. time. Disse danner grunnlaget for beslutninger i alle land i Europa om hvilke deler av deres luftrom som skal stenges for luftfart.

Verre, så bedre

Vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt i Oslo, Øyvind Johnsen, sier til NTB at det gamle askesystemet vil forplante seg vestover slik at det vil bli en forverring over deler av det sørlige Norge tidlig onsdag, men at situasjonen vil bedre seg raskt.

— Det er mindre utslipp fra vulkanen stort sett slik at askeskyene ikke vil komme høyere enn 4.500 til 5.000 meter, som er lavere enn det flyene går. Partikkelstørrelsen er også større slik at asken vil falle ned før den når Norge eller Storbritannia. Hvis det fortsetter som nå, blir det veldig bra om to-tre dager, sier han.

Ny melding med oppdatering om luftrommet over Norge kommer ca kl 09:00, tirsdag 20. april.

Publisert: