— En person er hardt skadd og brakt til sykehus med luftambulanse, opplyser vakthavende redningsleder Cecilie Øversveen ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til NTB.

Ifølge politiet er den hardt skadde fraktet til Ullevål sykehus i Oslo.

Politiet opplyser at det var totalt fem personer om bord i togsettet da ulykken skjedde. De øvrige fire er blitt fraktet til Sykehuset i Vestfold. To av dem har lette skader, mens situasjonen for de to andre er uavklart, opplyser sykehuset i en pressemelding.

Tilstanden er stabil for alle fire.

Testtog

Avsporingen skjedde med et av NSBs nye togsett av typen Stadler Flirt, som ble prøvekjørt onsdag. Togtypen skal etter planen settes inn i regional- og lokaltrafikk flere steder i landet om kort tid.

— Vi har kjørt disse togene og testet dem mange tusen kilometer allerede. Derfor er det viktig for oss å avdekke hva som har skjedd. Samtidig er det veldig trist at personell er involvert i ulykken, sier pressevakt Håkon Myhre i NSB til VG.

Avsporingen skjedde nær Nykirke stasjon, mellom Tønsberg og Holmestrand.

Meldingen om ulykken kom klokka 10.44.

Ifølge Tønsbergs Blad hadde toget en hastighet på rundt 100 kilometer i timen da det sporet av. Politiet opplyser at en av vognene i togsettet på totalt fem vogner har veltet, og tre vogner har sporet av skinnegangen.

Det er store materielle skader på togsettet, ifølge NSB.

Vestfoldbanen er stengt, og det er satt opp buss mellom Holmestrand og Tønsberg.

Skinnegang ødelagt

— Mellom 100 og 200 meter med skinnegang er ødelagt som følge av ulykken, sier pressevekt i Jernbaneverket, Arild Bårdstu, til NTB.

En kjøreledning er blitt revet ned, og det er fare for at den kan falle helt ned. Pressefolk på stedet blir bedt om å holde seg unna, skriver Tønsbergs Blad.

Et selskap som er eksperter på berging av tog er kontaktet for å fjerne toget fra skinnegangen.

— Når toget er fjernet og de forskjellige instanser har gjort sine arbeider på stedet, kan arbeidet med å reparere skinnegangen starte, sier Bårdstu.

Redningsaksjonen var onsdag ettermiddag avsluttet, og politiet starter nå etterforskning av saken. Årsaken til avsporingen er foreløpig ikke kjent.

Havarikommisjonen var onsdag ettermiddag på vei til ulykkesstedet.

Stanser testingen

Avsporingen skjedde i forbindelse med prøvekjøring av ett av NSBs nye togsett av typen Flirt, som leveres av sveitsiske Stadler.

— Starttidspunktet for når de nye togene skal settes i ordinær drift er nå utsatt på ubestemt tid, sier kommunikasjonsrådgiver Håkon Myhre i NSB til NRK.

Etter planen skulle togene vært satt inn i trafikk fra 29. februar.

SKADET: Redingsmannskaper bærer en skadet.
SCANPIX
ØDELAGT: Toget sporet av under testkjøring.
SCANPIX