Ap punkterer SVs asylplan

Audun.jpg
  • Vi kommer ikke å støtte forslaget om å stoppe utsendingen av asylbarn. Det har vært gjort før, og det hjelper ikke, sier Arbeiderpartiets Lise Christoffersen.
  • Terje Valestrand
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Hun parkerer dermed Audun Lysbakkens få timer gamle forslag om et amnesti for de over 600 barna som har ventet på asylmottak mer enn tre år.

Det var mandag formiddag SV-lederen innkalte til pressekonferanse i Stortingets vandrehall. Her varslet han at SV vil sette en stopp i behandling av saker som omfatter barn som har vært i Norge lengre enn tre år. Så vil han at disse skal få opphold.

Vil endre forskriftene

— Dette har vi i SV gjennomført tidligere, mange barn har fått bli. Nå er det på tide å ta et slikt grep igjen.

- Skal det skje umiddelbart?

— Nei, ut denne perioden, altså frem til valget, vil SV følge innholdet i stortingsmeldingen vi la frem om barn på flukt. Men under forhandlingene om en eventuell Soria Moria 3, vil vi foreslå både stopp i utsendelsen og å styrke barnas rettigheter i forskriftene til loven.

Bakgrunnen for SVs utspill var rapporten som kom mandag om UNEs praksis etter at stortingsmeldingen kom. Den viser at antallet lengeværende asylbarn som får opphold, har økt fra 30 til 45 prosent.

Men dette er ikke nok, mener SV. De vil endre forskriftene, slik at hensynet til barna kommer foran mer generelle innvandringspolitiske hensyn.

Ap: - Ikke aktuelt

— Neda-saken viser at selv 10 år i Norge ikke er nok. Da er ikke lovverket godt nok til å beskytte barna, og vi må derfor endre forskriftene, sier Audun Lysbakken.

To etasjer under Vandrehallen sitter Lise Christoffersen fra Arbeiderpartiet på sitt kontor. Hun er partiets talskvinne i asylsaker. Hun har likevel ikke sansen for SV-lederens utspill.

— Jeg tror ikke det blir aktuelt for oss å gå inn for regelendringer. Nå må vi studerer rapporten fra UNE, men umiddelbart virker det som om langt flere barn får bli, og at stortingsmeldingen har hatt en positiv effekt.

— Og, som sagt, en slik stopp i utsendelsen til av alle barn som har sittet over en viss periode hjelper ikke. Det har vi før, sier hun.

Publisert