Hevder Treholt-dommen var partisk

Treholt-dommen var partisk, hevder hans advokat Harald Stabell. Han viser til at Arne Treholt ble dømt av tre Høyre-folk.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 14 år gammel

Ifølge Aftenposten er dette ett av argumentene Stabell trekker fram i et støtteskriv for gjenopptakelsesbegjæringen som ble levert Gjenopptakelseskommisjonen rett etter påske i år.

Dommeren i saken, lagmann Astri Rynning, hadde vært stortingsrepresentant for Høyre. Stabell viser også til at to av meddommerne var tilknyttet Høyre, og at retten derfor utgjorde en «borgerlig forankret domstol».

I NRK Brennpunkt tirsdag kveld ble det såkalte pengebeviset trukket fram nok en gang. Stabell hevdet i programmet at dette avgjørende beviset i Treholt-saken kan ha blitt tuklet med.

Ifølge Stabell er det ikke samsvar mellom det Overvåkingspolitiet (POT) rapporterte etter å ha ransaket leiligheten til Treholt i Oscars gate i Oslo og det som er kommet fram i den originale dommen. POT fant flere tusen dollar i leiligheten.

I dommen står det at POT fant 20— og 50-dollarsedler hjemme hos Treholt, mens polititjenestemenn sa i retten at de fant 50- og 100-dollarsedler. Dette er en vesentlig forskjell fordi Sovjet-agenter vanligvis fikk utbetalt 20- og 50-dollarsedler, og ikke så store sedler som ble funnet hjemme hos Treholt.

Stabell mener at dette avslører at bevisene ble endret for å få Treholt dømt for spionasje.

– Hvis pengebeviset faller, må saken gjenopptas, konkluderer Stabell.

Treholt ble dømt for spionasje i 1985. Han har to ganger tidligere søkt lagmannsretten om gjenopptakelse, men fått avslag. Avslagene er blitt opprettholdt av Høyesteretts kjæremålsutvalg.

Saken er til behandling i Gjenopptakelseskommisjonen, men noen avgjørelse vil trolig ikke bli tatt før neste år en gang.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Legen Rune Larsen (60) var sikker på at han skulle kokes da han ble innlagt på sykehuset

Infeksjonen er kraftig. Rune Arild Larsen innser at han må komme seg på sykehus.

Mest lest akkurat nå

  1. 39 nye smittede i Bergen

  2. Se smitte­tallene for din kommune og bydel her

  3. – Kan det stemme at bergenske stedsnavn høres ut som kjønnsorgan?

  4. Disse tabbene gjør at du lett kan smitte deg selv

  5. Sjåføren blir krevd for over 200.000 kroner, men nekter skyld

  6. Høie medgir at korona­smitte på sykehjem «gikk under radaren»: – Veldig beklagelig