Da 30 år gamle Frank Kaspersen fikk telefon fra en elektronikkbutikk om at han hadde bestilt en TV, anmeldte han saken til politiet umiddelbart, men saken ble henlagt noen dager senere på grunn av manglende saksbehandlingskapasitet, melder TV 2.

Kaspersen så seg nødt til å etterforske saken selv og fant gjerningsmannen, som tilsto alt sammen. Men til tross for at han fikk gjerningsmannen med seg til politistasjonen for å innrømme lovbruddene, avviste politiet saken.

Fikk sjokk

— Jeg fikk sjokk da jeg fikk beskjed om at politiet ikke hadde kapasitet til å ta imot en innrømmelse fra gjerningsmannen. Jeg kunne ikke i min villeste fantasi forestille meg at det skulle bli utfallet, sier Kaspersen til kanalen.

Han skrev enda en anmeldelse og la ved informasjon om tyven, og opplyste at mannen var villig til å tilstå alt. Likevel fikk han et nytt brev i posten med beskjed om at saken var henlagt - nok en gang på grunn av manglende saksbehandlingskapasitet.

Ifølge statistikk fra Riksadvokaten henla politiet 2.338 saker på grunn av manglende kapasitet i 2007. I 2013 var tallet steget til 4.505. Samtidig har antall anmeldelser sunket siden 2011, og politiet har i samme periode fått 800 nye ansatte.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) har bedt Riksadvokaten om innspill til hva som kan gjøres for å snu trenden med stadig flere henleggelser med begrunnelse i manglende saksbehandlingskapasitet.

Mistet tilliten

Avdelingsdirektør i Politidirektoratet, Knut Smedsrud, sier på generelt grunnlag at henleggelser på grunn av saksbehandlingskapasitet alltid er uheldig.

Han sier imidlertid at lav kapasitet og mer ressurskrevende, internasjonal kriminalitet kan være årsaker til alle henleggelsene.

Frank Kaspersen er langt fra beroliget. En kjent gjerningsmann er fortsatt på frifot, og attpåtil med tilgang til alle hans personlige opplysninger.

— Det verste er at jeg har mistet tilliten til politiet, sier han. (©NTB)