Snart klart for ungdomsfengsel

I kampen mot ungdomskriminaliteten skal et eget ungdomsfengsel på plass, og i sommer innføres ungdomsstraff.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Allerede under den forrige regjeringen vedtok Stortinget å bygge et ungdomsfengsel på Østlandet med seks til ti plasser for de mest kriminelt belastede ungdommene.

Da Aps Jan Bøhler spurte justisminister Anders Anundsen (Frp) før jul om når det vil bli bygget, var svaret at det skulle komme raskt, skriver Dagsavisen. Hvor det skal bygges, er ennå ikke klart.

— En mulighet er å bygge ungdomsfengselet i nærheten av Halden fengsel, slik at man kan ha fellesnytte av transport, men selvsagt uten at det er noen kontakt mellom unge og voksne innsatte, sier Bøhler som understreker at bruk av fengselsstraff kun er ment for de hardest belastede kriminelle ungdommene.

Nær 100 prosent av alle de 150 ungdommene mellom 15 og 18 år som ble dømt til fengselsstraff i perioden 2005-2010, hadde tilbakefall.

Et prøveprosjekt med såkalt ungdomsstraff har imidlertid hatt langt bedre resultat. Prøveprosjektet i Sør-Trøndelag viste at færre enn 10 prosent av dem som ble dømt til ungdomsstraff i fylket, begikk ny kriminalitet.

Resultatet var så oppløftende at ordningen ble vedtatt under den rødgrønne regjeringen, og 1. juli trer den i kraft.

— Da får domstolene for første gang mulighet til å dømme unge forbrytere til å følge en tett oppfølgingsplan i en periode på opptil tre år. Konfliktrådene skal ha ansvar for gjennomføringen av ungdomsstraffen. Ungdomskoordinatorer blir ansatt for å sikre at institusjoner samarbeider for å få avbrutt starten på ungdommenes negative atferdsmønster, sier lederen av Stortingets justiskomité, Hadia Tajik (Ap).

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. – Livet mitt var i fare. KrF kjemper mot loven som kunne ha hjulpet meg.

  2. – Frå tid til anna prøver dei å få meg tilbake. Eg svarer det same kvar gong.

  3. – Slik burde vi heller reagert på korona

  4. Tilsette fortel om trakassering og fryktkultur – no er det oppretta varslingssak mot rådmannen

  5. Silikon-problemer, sa legene da hun fant en kul. Nå forbereder Waneska seg på å dø.

  6. Trafikkuhell på Trengereid