• Det er jo til å bli svimmel av.

Den store bidragsyteren til norsk idrettsliv og forskning, Trond Mohn, har takket ja til å bli æresdoktor ved Universitetet i Tromsø (UiT).

Mohn har gitt flere milliarder kroner i pengegaver til forskjellige formål innen utdanning, forskning og idrett. I 2010 ble han kåret til «Bergens Beste Bergenser», og nå er han også æresdoktor ved UiT, Norges arktiske universitet.

— Altfor meget

– Jeg tar imot den med glede, sier han, og legger til at han synes det var altfor meget.

Ny milliongave fra Mohn til TromsøMohn blir æresdoktor sammen med amerikaneren Oran R. Young, som er en stor forkjemper for arktiske områder, og Laila Stien, som regnes som en av Norges fremste novelleforfattere og en stor bidragsyter for nordnorsk og samisk litteratur.

– Jeg har sett listen over dem som er æresdoktorer, og det er jo til å bli svimmel av. Det oppleves som en stor anerkjennelse, sier Stien, som også er mor til freestyle motocrosskjøreren Ailo Gaup.

En av tre

Æresdoktorat kan tildeles en person uten avhandling eller disputas, på bakgrunn av personens betydningsfulle vitenskapelige innsats eller fremdragende arbeid til gagn for vitenskapen, eller kvaliteter eller innsats av betydning for universitetssamfunnet, skriverUiT i en pressemelding.

Det ble foreslått elleve kandidater, og det er universitetsstyret som utnevner æresdoktorene. De tre utnevnte vil motta sine diplomer i Tromsø 26. mars.