Enklere og sikrere på nettet

Nå skal det bli enklere å bruke offentlige tjenester på nett. Torsdag var den nye versjonen av MinID på plass.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Risikoen for ID-tyveri er lavere. Og på lengre sikt skal langt flere offentlige tjenester bli tilgjengelig på nettet.

Mange nettbrukere har nok slitt med å huske ulike pinkoder, og tilbudet har derfor blitt kritisert for å være lite brukervennlig.

I dag kan du bruke MinID blant annet til å levere selvangivelsen, bytte fastlege, sjekke lånet i Lånekassen, søke videregående opplæring, omadressere posten og utføre en rekke oppgaver hos Nav og flere kommuner.

Én ID-løsning

MinID skal nå forenkles for brukeren, men samtidig bli sikrere. Statens elektroniske ID-portal skal på lengre sikt gi deg muligheten til å bruke én og samme ID-løsning som du kan bruke på alle de offentlige nettjenestene. Du skal selv kunne velge hvilken løsning du vil bruke.

Du kan for eksempel bruke tippekortet fra Norsk Tipping eller kodebrikken du allerede bruker i nettbanken, hvis partene blir enige om en avtale.

— Det skal bli som nettbanken, at du er vant til å bruke det. Slik er det ikke i dag, men det skal bli slik, sier Hans Christian Holte, direktør i Direktoratet for forvaltning og IKT til Dagens IT. Han er ansvarlig for å koordinere utviklingen av statens nettjenester.

Varsles ved endringer

Tjenesten MinID er nå blitt bedre når det gjelder å bestille passord og pinkoder.

— MinID er blitt sikrere ved at folk nå får tilsendt brev når de oppretter seg som ny bruker og får tekstmelding når brukerprofilen endres. Dette skal gjøre det lettere å avdekke forsøk på ID-tyveri, sier Holte.

MinID benyttes i dag som innlogging til over 600 tjenester fra stat og kommune. På ett år er antall brukere doblet til 1,5 millioner, og bruken har økt med hele 800 prosent.

Sensitive opplysninger

Målet er at ID-porten også skal gi tilgang til langt flere tjenester, også av typen som inneholder sensitive personopplysninger som i Nav og helsevesenet.

Myndighetene håper de nye løsningene vil bety en enklere hverdag for folk flest, samtidig som det letter arbeidsbyrden i det offentlige ved at folk gjør mer av jobben selv.

— Nav har mye å hente på dette. De må finne effektive måter å jobbe på, med eldrebølge og mange andre utfordringer, sier Difi-direktøren.

Den første nye tjenesten kommer allerede lørdag. Da skal 400.000 brukere kunne sjekke sine utbetalinger via nettet.

Direktoratet, politiet og Justisdepartementet arbeider parallelt med å utvikle et nasjonalt ID-kort. Nordmenn skal kunne bruke kortet som et reisedokument innenfor Schengen og ha databrikke for biometri og en offentlig utstedt elektronisk ID. Kortet vil trolig være klart i 2011.

Publisert