Tar 94 millioner kroner fra Rygge flyplass og bruker på Mexico-mur

Kampflyprosjekt på Rygge flyplass i Østfold stoppes inntil videre for å finansiere president Donald Trumps mur mot Mexico.

Publisert Publisert

SIKKERHETSRISIKO: USAs president Donald Trump forsvarer bruken av forsvarsmidler til å bygge muren med at situasjonen på grensen mot Mexico er en trussel for den nasjonale sikkerheten. Foto: ERIN SCOTT / Reuters

  • Tron Strand

Det er investeringen i en mindre base med plass til inntil fire kampfly som nå stoppes. Basen skulle legge til rette for hurtigreaksjonsstyrker og er en del av EDI – European Deterrence Initiative. Det ble etablert etter at Russland annekterte Krim. EDI skal øke sikkerheten og Natos reaksjonsevne i Russlands nærområder.

Bruker 32 mrd. kroner på muren

USA har budsjettert med 10,3 millioner dollar (94 millioner kroner) til prosjektet, som skulle igangsettes i 2020. Et annet prosjekt på Rygge, og som skal forbedre rullebanen, stoppes ikke. Det har også en ramme på rundt 10 millioner dollar.

I mars i år ble det første gang gjort kjent at Trump hadde planer om å finansiere muren ved å kutte i forsvarsinvesteringer, blant annet på Rygge.

Rygge er ikke det eneste prosjektet som stoppes. Trump henter inn 32 milliarder kroner ved å stoppe eller utsette 127 militære prosjekter. Rundt halvparten er i USA og halvparten i resten av verden, ifølge en oversikt offentliggjort av det amerikanske forsvarsdepartementet natt til torsdag norsk tid.

USAs kuttliste

Forsvarsmilliardene Trump nå trekker inn, vil brukes på å bygge og forsterke muren langs 281 kilometer av grensen mot Mexico.

MUREN: Slik ser deler av den nye muren mellom Mexico og USA ut. Nå bruker Donald Trump forsvarspenger på byggingen, til store protester fra den politiske opposisjonen i landet. Foto: Lucy Nicholson / Reuters

Trump har erklært unntakstilstand på grunn av den illegale immigreringen fra Sør- og Mellom-Amerika.

Sier det dreier seg om nasjonal sikkerhet

Rundt 5000 personell er utstasjonert langs grensen for å stoppe og kontrollere immigrantene. Ifølge Trumps administrasjon vil byggingen av mur redusere behovet for personell langs grensen.

President Trump har kort kommentert beslutningen. Det gjorde han på en pressebrifing i Det hvite hus onsdag, ifølge en offisiell utskrift. Her sa han at immigrasjonen er et alvorlig problem:

«Når du har tusenvis av mennesker som prøver å komme inn i landet vårt, mener jeg det dreier seg om nasjonal sikkerhet. Når narkotika flommer inn i landet, mener jeg det handler om nasjonal sikkerhet.»

Den demokratiske opposisjonen i USA reagerer kraftig på Trump-administrasjonens beslutning og hevder den demotiverer militært personell og øker sikkerhetsfaren andre steder, både nasjonalt og internasjonalt.

KAMPFLY: Hurtigreaksjonsbasen på Rygge var planlagt å kunne huse fire kampfly, som F-35 og F-22 som her er avbildet under øvelse ved Ørland i Trøndelag. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Slik reagerer regjeringen

Den norske regjeringen har vært positive til USAs planer på Rygge. Da saken ble kjent, skrev forsvarsminister Frank Bakke-Jensen at «det er positivt at USA vil investere i militær infrastruktur på Rygge. Denne investeringen vil legge til rette for styrket beredskap og rask overføring av NATO-allierte styrker i tilfelle krise og krig.»

Forsvarsdepartementet ønsker ikke å svare på om det er aktuelt for Norge å delfinansiere basen eller andre konkrete spørsmål, med henvisning til at de kun forholder seg til informasjon fra offisielle, amerikanske kanaler.

Statssekretær Tone Skogen i Forsvarsdepartementet understreker i et svar på e-post at «USA er vår viktigste allierte, og vi har et meget godt samarbeid med amerikanerne på en rekke områder.»

Hun gjentar at regjeringen er positiv til den amerikanske forespørselen om å bygge oppstillingsplattformer for fire kampfly på Rygge.

«Amerikanerne jobber fortsatt med prosjektering og forberedelser til implementeringen av tiltaket på Rygge. Det vil fortsatt ta noe tid før prosjektet er modent for iverksetting, akkurat når er vanskelig å si,» skriver Skogen.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Oppgradering av norsk flyplass kan bli ofret for å skaffe penger til Trumps mur mot Mexico

  2. «USAs inter­nering av barn og unge er inhuman»

  3. Trump vurderer fortsatt å kjøpe Grønland

  4. – Man snakker ikke slik til USA

  1. USA
  2. Mexico
  3. Frank Bakke-Jensen
  4. Russland
  5. Narkotika