Skal skremme migrantene vekk fra Norge

Enslige menn fra Afghanistan, Pakistan og Bangladesh kan ikke regne med at deres fremtid er i Norge, sier UDI. Samtidig må syriske asylsøkere vente lengre før de får svar på sine søknader.

Forrige uke kom 1113 asylsøkere til Norge via grensestasjonen Storskog i Finnmark. Her kommer en gruppe asylsøkere i oktober.
  • Lars Molteberg Glomnes
  • Per Annar Holm
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

UDI-direktør Frode Forfang sier at hittil har de fleste asylsøkere som har kommet over grenseovergangen Storskog hatt et beskyttelsesbehov, men på bare to uker har dette bildet snudd, skriver Aftenposten.

— Før var tre fjerdedeler av dem som kom syrere, som i all hovedsak får opphold. Men i det siste har det kommet store grupper fra Afghanistan, Pakistan og Bangladesh, som ikke kan regne med å få beskyttelse. Derfor vrir vi nå om på våre ressurser og konsentrerer disse om de nye ankomstene over Storskog. Enslige menn fra Afghanistan, Pakistan og Bangladesh kan ikke regne med at deres fremtid blir i Norge, sier Forfang.

40 prosent av de som kommer til Finnmark nå er afghanske menn. For resten av landet er andelen afghanske menn 36-37 prosent.

Må vente lengre før de får jobbe

UDI er spesielt opptatt av å sende et sterkt, raskt og tydelig signal til asylsøkere fra Afghanistan. Derfor rekrutterer UDI og politiet mange medarbeidere som skal sendes nordover.

Åpenbart grunnløse asylsøkere skal skremmes fra å dra den lange veien til Finnmark og Norge bare for å bli snudd på grensen.

  • Asylstrømmen: Dette skjer i din kommune
    Samtidig legges asylsaker fra Syria til side, fordi de trolig vil få et positivt utfall. Dermed kan ressursene settes inn der de vil få størst effekt – nemlig ved å si et kraftig nei til bølgen av asylsøkere fra andre land enn Syria.

— I sommer regnet vi med at en asylsøknad fra Syria kunne behandles i løpet av seks måneder. Nå er det ingen som kan svare på når de som har søkt får svar, sier Forfang.

En direkte følge av dette er at syrerne må bo lengre på mottak, og at de må vente lengre før de får arbeidstillatelse.

Les også

Helga Pedersen vil ha direktefly fra Kirkenes til Kabul

— Kan ikke definere Afghanistan som et trygt land

Når det gjelder åpenbart grunnløse asylsøkere, som for eksempel litauere, polakker, kroater og bosniere, iverksetter norske asylmyndigheter en stram politikk hvor saken kan avgjøres i løpet av 48 timer.

— Man kan ikke definere Afghanistan som et trygt land, derfor kan vi ikke kjøre samme hurtigprosedyre på alle søknader derfra. Men politiet og vi samarbeider nå for å se hvordan vi kan spisse våre ressurser mot de prioriterte avslagsgruppene, sier Forfang.

Økte ressurser settes også inn for å aldersteste asylsøkere som oppgir å være under 18 år.

— Spesielt når det gjelder Afghanistan mistenker vi at flere av de som nå kommer og sier at de er enslige mindreårige asylsøkere i virkeligheten er voksne, unge menn. De som er mellom 16 og 18 år kan få et midlertidig opphold til de blir myndige, men voksne kan bli nødt til å finne seg trygge steder i andre deler av hjemlandet, sier Forfang.

Styrker Finnmark

Den siste uken har det kommet flere asylsøkere enn noen gang til Norge via grensestasjonen Storskog i Finnmark. Bare søndag kom det 126, og uken sett under ett var tallet 1113, viser ferske tall fra UDI mandag.

Tilsammen kom 2452 asylsøkere til Norge forrige uke.

Frp-krav: Steng Storskog nå

På Frps dramatiske gruppemøte forrige onsdag ble det klart at Frp på Stortinget ikke var tilstrekkelig fornøyd med Høyre/Frp-regjeringens foreslåtte tiltak til innstramminger i asyl- og innvandringspolitikken. Frps nestleder Per Sandberg har derfor ledet et utvalg innad i Frps stortingsgruppe som har utformet lovendringsforslag for å stramme inn asyl- og flyktningpolitikken. Mandag kunne Aftenposten fortelle at partiet krever at grensen på Storskog må stenges nå.

Grensestenging var imidlertid ikke med da Høyre og Frp mandag kveld la frem sine 15 forslag til innstramming av asylpolitikken. De foreslo derimot å be regjeringen prioritere å sikre retur av personer som søker asyl i Norge, og som har hatt opphold i Russland.

Fredag møttes Stortingets utvidede forsvars- og utenrikskomité. Der var utenriksminister Børge Brende (H) og justisminister Anders Anundsen til stede, og blant sakene som ble diskutert var muligheten for å stenge grensen til Russland over Storskog.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Nabolaget på Landås tar imot asylmottaket med åpne armer

  2. Må skaffe 100 plasser om dagen

  3. 80 nye asylsøkere er ventet til Ågotnes

  4. Helsefirma vil drive asylmottak i Åsane

BT anbefaler

Aleksander (35) fra Bergen omkom på fjelltur

Mannen var alene på fjelltur mellom Malmangernuten og Melderskin i Rosendal da han omkom.

LES SAKEN