33,6 mrd til bistand

Regjeringen vil bruke 1,9 milliarder kroner fra bistandsbudsjettet på mottak av flyktninger i Norge.

FORNØYD: Utenriksminister Børge Brende kan juble for en prosent av brutto nasjonalinntekt på bistandsbudsjettet. Foto: Johannes Worsøe Berg, NTB Scanpix - arkiv

  • Tron Strand
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Det kommer frem av opplegget til statsbudsjett 2016 som ble lagt frem nå i formiddag.

Høyre/Frp-regjeringen har siden de overtok fått mye kjeft fra KrF og Venstre for at de ikke har prioritert målet om at bistand skal utgjøre én prosent av brutto nasjonalinntekt (BNI).

Men i år legger de blå frem et bistandsbudsjett som utgjør nettopp én prosent av bruttonasjonalinntekten (BNI). Det har bare skjedd to ganger tidligere fra andre regjeringer.

Les også:

Les også

Følg statsbudsjettet direkte

— Det er første gang vår regjering legger frem et forslag for Stortinget om å bruke en prosent av BNI til bistand. Det er bare Sverige, Luxembourg og Norge av OECD-landene som ligger på dette nivået, sier utenriksminister Børge Brende.

Brende presenterer i formiddag sine budsjetter i hjembyen Trondheim.

Milliard ekstra til humanitær

Årets bistandsbudsjett er på i alt 33,6 milliarder kroner, av dette flytter regjeringen 1,9 milliarder til å dekke kostnader ved mottak av flyktninger det første året i Norge.

Regjeringen øker den humanitære innsatsen i bistandsbudsjettet med en milliard kroner, til 4, 8 milliarder kroner

Minst 1,5 milliard kroner av dette skal gå til Syria og landene rundt. Men denne summen vil bli økt dersom situasjonen i området skulle kreve det, varsler Brende.

Les også:

Les også

Dette er de grønne kravene til statsbudsjettet

En god del av den humanitære bistanden til Syria og nabolandene skal også øremerkes til skole og psykososiale tiltak for flyktningbarn

Regjeringen setter også av 500 millioner til utdanning av barn, unge og særlig jenter, som er en av utenriksminister Børge Brende og statsminister Erna Solbergs absolutte mest prioriterte utenrikspolitiske profilsaker.

Regjeringen setter av 150 millioner til såkalte globale helsetiltak, i all hovedsak vil dette gå til vaksinering av barn.

Ikke nok

Men ressursene regjeringen har satt av til krisen i Syria og ikke minst mottak av asylsøkere i Norge er på langt nær nok.

Statsminister Erna Solberg (H) varslet allerede tirsdag at det også kommer en tilleggsproposisjon til 2016-budsjettet, ettersom det ikke er tatt høyde for de mange ekstra asylankomstene i budsjettforslaget.

Les også:

Les også

Her er budsjettlekkasjene

Tilleggsproposisjonen er ventet i slutten av oktober eller begynnelsen av november, og den skal behandles sammen med resten av statsbudsjettet.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Så konen, svogeren og to slektninger bli overkjørt

Mannen i 70-årene ventet i bilen og ble vitne til alt.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Ti nye smittede i Bergen

  2. Vurderer å stramme inn byrådets fullmakter

  3. Dommerne skulle avgjøre saken. Så kom et nytt DNA-bevis.

  4. Verdensmesteren bor i en ombygget container. Tett på naturen for 500.000 kroner.

  5. – Kvifor gjev UiB talarstol til ein blodtørst krigshauk?

  6. Bekrefter at han fikk sparken