Torsdag sendte Meteorologisk institutt ut OBS-varsel for å advare mot storm i flere deler av landet. Det skal være vanskelige kjøreforhold i fjellet i Sør-Norge. Uværet har allerede ført til at veien over Haukelifjell, Hardangervidda og Vikafjellet er stengt. Vågslidtunnelen på strekningen Haukelifjell vil heller ikke åpnes i dag.

DYRANUT: Riksvei 7 over Hardangervidda i 14-tiden torsdag.
STATENS VEGVESEN
STENGT: E134 over Haukelifjell i 14-tiden torsdag.
STATENS VEGVESEN

Stormfull helg

OBS-varselet til Meteorologisk institutt viser at både Hordaland og Sogn og Fjordane vil få en stormfull helg.

Statsmeteorolog Arnstein Tjøstheim forteller at vi kan vente oss mer vind på fredag.

— Det er meldt liten storm, og morgendagen vil nok ligne dagen i dag, men kanskje en økning i vind. Det er snakk om en østlig liten storm i fjellet og utsatte steder, sier han.

Han tror man i Hardanger vil kunne oppleve kraftige kastevinder, og mye snøfokk i fjellet.

Svekkes på søndag

Statsmeteorologen forteller at uværet vil gi oppholdsvær de fleste steder, og at det kan komme snø i små mengder.

— Situasjonen vil endre seg lite, det er et kraftig høytrykk nord i Skandinavia som vil bli liggende, og det er ikke noe lavtrykk som kan presse dette vekk. Vinden vil komme fra øst og sørøstlig retning.

— Vinden vil svekkes gradvis på søndag, men det vil være samme type vær fra samme retning.

Stengte fjelloverganger

Flere fjelloverganger er på torsdag stengt, og det kan de være hele helgen. Vegtrafikksentralen opplyser at kjørende som har planer om å kjøre over Hardangervidda, må kjøre over enten Filefjell eller Hemsedalsfjellet. Det er sterk vind og snøfokk som har ført til de stengte fjellovergangene. Det er kolonnekjøring også over Filefjell.

— Det er en helgardering for å sikre oss at ingen kjører seg fast der oppe, slik at det blir helt stengt. Det avhenger a været når veien åpnet, sier Arne Stadheim i Vegtrafikksentralen om veien over Filefjell.

Rv 7 Hardangervidda - Midlertidig stengt

Stengt for kjøretøy med totalvekt under 7,5 tonn og kolonnekjøring for kjøretøy med totalvekt over 7,5 tonn.

Rv 13 Vikafjellet - Midlertidig stengt

Stengt på grunn av uvær. Blir ikke åpnet i dag.

Rv 52 Hemsedalsfjellet - Kolonnekjøring

Kolonnekjøring på grunn av opprydningsarbeid. Kan bli stengt på kort varsel, ventetid cirka 2 timer.

Ev 134 Vågslidtunnelen på strekningen Haukelifjell - Midlertidig stengt

Stengt på grunn av uvær. Blir ikke åpnet i dag.

Ev 16 Filefjell - Kolonnekjøring

— Værforholdene skaper problemer, ikke minst for veifarende. Det er snakk om store mengder nedbør og med temperaturer på rundt 0, vil det bli veldig glatt på veiene, sier vakthavende meteorolog Arild Mentzoni i Meteorologisk institutt til NTB.

Masse snø og vind i resten av landet

Det er ventet særlig mye snø i Agder.

— Det er vanskelig å anslå, men det vil nok falle i alle fall en halv meter snø inn mot helgen eller i løpet av helgen. Det vil variere veldig mye fra sted til sted. I tillegg er det meldt en del vind. Stiv til sterk kuling på kysten og liten kuling lenger nord på kysten, sier Mentzoni.

I fjellområdene er det også varslet sterk vind torsdag og til dels fredag. Utsatte vestlige og nordlige fjellstrøk kan få vind opp i storm styrke. På samme tid er det meldt en del nedbør. Kun Østlandet ligger i le for vinden.

— Det vil blåse godt på hele Vestlandet, kuling og storm på de mest utsatte stedene i fjordstrøk. I Nord-Norge vil det blåse godt fra Vestfjorden og sørover. På de mest utsatte stedene vil det være periodevis storm. Ellers nordover vil det være mindre vind.

Løyer noe

Vinden vil løye i løpet av helgen, men det vil fortsatt være snakk om kuling i Sør-Norge og sør i Nordland.

Vestlandet får noe snø, særlig i Rogaland. Lenger nord på Vestlandet er det ventet opphold og nord for Stad er det varslet til dels pent vær.

I hovedstaden og østafjells kan skifolket glede seg over at det fortsatt kommer beskjedne mengder snø de neste dagene grunnlag som, ifølge meteorologen, vil sikre et godt skiføre.