Ny varslerrapport i Monika-saken er klar

Den forsinkede delrapport nummer to om varsler-behandlingen i Monika-saken er klar. Den tar for seg hvordan fire ansatte i Hordaland-politiet ble behandlet.

Publisert Publisert

MANGE TIMER: Advokat Jan Fougner i advokatfirmaet Wiersholm ledet granskingen av Hordaland politidistrikts behandling av varsler Robin Schaefer. ARKIVFOTO: HÅVARD BJELLAND

  • Christian Nicolaisen
  • NTB
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Den nye rapporten — som i likhet med den første er laget av advokatfirmaet Wiersholm - overleveres tirsdag, opplyser Justis- og beredskapsdepartementet til NTB.

Rapporten er ikke offentlig, men departementet kommer med en pressemelding der konklusjonene framgår, forteller kommunikasjonsrådgiver Tonje Torsgard.

Den nye rapporten tar for seg hvordan politiledelsen behandlet varslene fra politijuristene Liv Giertsen og Line Skjengen, HMS-rådgiver Per Terje Engedal og politioverbetjent Rigmor Isehaug.

Sistnevnte valgte å pensjonere seg før tiden i fjor.

Varsler ville slutte

VARSLER: Politiadvokat og varsler Line Skjengen har troen på den nye politimesteren i Hordaland politidistrikt. Foto: JONETTE FJELLHEIM, arkiv

Line Skjengen, en av politijuristene som er omtalt i rapporten som kommer tirsdag, sier til BT at hun ennå ikke har lest konklusjonen. Hun varslet om dårlig ledelseskultur politidistriktet i oktober 2014.— Jeg var i ferd med å slutte i politiet, men ombestemte meg en stund etter at Kåre Songstad tiltrådte som ny politimester. Han fremstår som klar og tydelig, og jeg håper at han vil kunne samle det nye politidistriktet, sier Skjengen.

Krass kritikk

Da advokat Jan Fougner i Wiersholm la fram den første rapporten i juni i fjor, kom han med krass kritikk av behandlingen av politimannen Robin Schaefer i forbindelse med etterforskningen av dødsfallet til åtte år gamle Monika Sviglinskaja på Sotra i 2011.

Monika-saken oppsummert: Total skandale!

Les også

Mye skrik, mye ull

— Ingen i Hordaland politidistrikt kunne reglene om varsling og håndterte Schaefer som en varsler. Det er et grunnleggende problem at de ikke hadde kunnskap om det, sa han.

Som følge av rapporten trakk Geir Gudmundsen seg som politimester i det daværende Hordaland politidistrikt.

Tidligere samboer tiltalt

I slutten av forrige uke tok Hordaland statsadvokatembeter ut tiltale mot den tidligere samboeren til Monikas mor. Først konkluderte politiet med at det trolig dreide seg om et selvmord, og saken ble henlagt.

Straffes ikke, men BT mener:

Les også

Skandalen er like stor

Etter ny etterforskning er den tidligere samboeren tiltalt for drap begått under særdeles skjerpende omstendigheter. Han nekter straffskyld.

Tidligere hadde Spesialenheten ilagt Hordaland politidistrikt en bot på 100.000 kroner for å ha utvist grov uforstand i tjenesten i sin håndtering av dødsfallet til åtteåringen.

Også Riksadvokaten har kommet med sterk kritikk av politidistriktets håndtering av saken.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Monikas mor lettet og glad etter drapstiltalen mot eksen

  2. Vurderer å anke Spesialenhetens vedtak

  3. «Spesialenhet for henleggelser»?

  4. Frikjenner polititoppene etter Monika-varslingen

BT anbefaler

Politiet på Vestlandet får 57 nye stillinger: Her skal de jobbe

Politiet i Voss og Os har ikke vært bemannet om natten med aktive patruljer. Det blir det slutt på.

LES SAKEN