Ingen enighet etter nytt forhandlingsmøte

Forhandlinger ledet av statsministeren bak lukkede dører ga ingen løsning på asylbarnkrisen onsdag ettermiddag.

Publisert Publisert

SAMTALER: Justisminister Anders Anundsen og Erna Solberg forhandler med støttepartiene om asylbarna. ARKIVFOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX

iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Også justisminister Anders Anundsen (Frp) deltok på forhandlingsmøtet, som begynte på Stortinget etter kl. 13 i dag.

I 14-tiden tok partilederne pause, uten å ha kommet til enighet.

— Mye gjenstår, sa Knut Arild Hareide (KrF) da. Ifølge Trine Skei Grande (V) hadde både støttepartiene og regjeringspartiene brakt inn nye momenter i forhandlingene.

Døren inn til Statsrådssalen ble voktet av Stortingets sikkerhetsfolk og personell fra PST, mens et stort presseoppbud ventet på utstiden.

Statsministerens mål er å finne en løsning på striden om asylbarna som både regjeringspartiene H og Frp og støttepartiene V og KrF kan leve med.

Forhandlingene har etter alt å dømme fortsatt der de slapp tirsdag kveld. Da gikk partilederne hver til sitt etter et flere timer langt møte i Statsministerboligen, uten å ha kommet til enighet. Skissen som ble presentert for støttepartiene KrF og V var ikke akseptabel for partilederne Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V), noe de begge bekreftet overfor pressen etter møtet.

Det skal onsdag ettermiddag være gruppemøter for alle partiene på Stortinget. Ifølge partilederne vil ingen utkast til endelig løsning bli presentert der. Samtidig skal det være optimisme, med en oppfatning om at en løsning kan være innen rekkevidde.

Frp vil ha noe igjen

Les også

- Shaimaa har opplevd noe som ingen barn bør oppleve

KrF og V står hardt på at justisminister Anders Anundsen (Frp) gjorde en alvorlig feil i fjor, en feil som kan ha ført til at lengeværende asylbarn er blitt urettmessig sendt ut av landet. De vil derfor at lengeværende barn som ble sendt ut etter 1. juli i fjor skal kunne få prøvd sakene sine på nytt, etter det nye og mer romslige regelverket som trådte i kraft i desember. Ifølge VG ønsker Frp å flytte den avgjørende datoen fra 1. juli 2014 til ut på høsten 2014, for slik å redusere antallet barn som kan få muligheten til å komme tilbake.

Frp har også krevd andre motytelser, får BT bekreftet, med en eller annen form for innstramming som skal komme samtidig.

Både Hareide og Skei Grande bekreftet onsdag formiddag overfor Bergens Tidende at de kan være villige til å gjøre mindre justeringer i den innvandrings— og asylpolitiske avtalen som støttepartiene inngikk med regjeringspartiene for halvannet år siden.

— Det har skjedd en god del ting på asylfeltet siden den gang, sa Hareide før onsdagens forhandlingsmøte med statsministeren og justisministeren.

Avviser kvote-oppføring

Samtidig er det klart at både KrF og V mener enkelte av Frps krav er uakseptable. Dette skal ifølge flere medier blant annet gjelde et ønske om at asylbarn som får komme tilbake til Norge som resultat av en ny prøving av sakene deres, må føres opp på kvoteflyktning-kvoten. En slik løsning ville bety at det reelle antallet kvoteflyktninger blir redusert, fordi en del av kvoten vil gå med til asylbarna og deres familier. Støttepartiene skal blankt ha avvist en slik løsning.

Statsminister Erna Solberg har vært svært ordknapp om de pågående forhandlingene. I Stortingets spørretime onsdag formiddag avviste hun å svare på et spørsmål fra Abid Q. Raja (V) om asylbarn bør få prøvd sakene sine på nytt. Solberg viste til de pågående samtalene mellom de fire partiene, og ville ikke gi ytterligere kommentarer.

Statsministeren har ikke ønsket å sette noen deadline for når saken må være løst. KrF og Venstre har krevd en rask avklaring, og advart mot å la saken forbli uløst frem til Venstres landsmøte begynner til helgen.

Allerede torsdag setter hele Venstre-ledelsen seg på flyet til Tromsø, der de skal ha sentralstyremøte torsdag ettermiddag. Forhandlinger ansikt til ansikt denne uken må derfor gjøres unna onsdag, eventuelt tidlig torsdag formiddag.

Publisert