Justisminister Grete Faremo (Ap) presset både departementsråd Morten Ruud og hans nestsjef Hans Olav Østgaard til å gå av i vår, ifølge VG.

Flere kilder både i og utenfor departementet sier til avisen at prosessen med å fjerne Østgaard begynte allerede på senvinteren.

Klar beskjed

I løpet av våren skal det ha blitt åpenbart for begge at Faremo ikke ønsket å beholde noen av dem i departementets toppledelse. Ruud fikk klar beskjed om at han var uønsket, ifølge en av VGs kilder.

Både Ruud og Østgaard trakk seg fra stillingene sine 27. april. De fikk nye jobber som spesialrådgivere i justisdepartementet.

Faremo overtok som justisminister etter Knut Storberget i november i fjor. Hun skal ha fått vide fullmakter til å styrke beredskapen i departementet etter terroraksjonen 22. juli.

Lørdag sto tidligere politidirektør Øystein Mæland frem og fortalte om spillet i kulissene da han trakk seg.

Krass kritikk

Høyre og KrF kommer med krass kritikk av Faremos håndtering av Mælands avgang.

KrF-leder Knut Arild Hareide reagerer særlig på at avgangen angivelig ble presset fram i forkant av en TV-debatt i NRK.— Det bekrefter at justisministeren har utøvd dårlig lederskap i denne saken, sier Hareide til Aftenposten.

Mæland sa i et intervju med VG lørdag at han følte seg presset av Faremo (Ap) til å trekke seg. Han uttrykte misnøye med at han aldri fikk noen konkret begrunnelse for hvorfor han burde gå av.

André Oktay Dahl fra Høyre beskriver Faremos lederstil som «iskald» og «panisk».

— At justisministeren ikke har kontakt med politidirektøren, minner om at hun var mest opptatt av å verne seg selv, sier Dahl.

Øystein Mæland gikk av som politidirektør i august i år, kort etter offentliggjøringen av 22. juli-kommisjonens rapport som kritiserte politiets handlemåte under terrorangrepene i fjor. (©NTB)