KS inviterer motparten til samtaler i et forsøk på å få en avslutning på lærerstreiken, sier KS-leder Gunn Marit Helgesen.

Ifølge KS-lederen er arbeidsgiversiden villig til å drøfte lærernes tilstedeværelse på skolen.

KS-leder Gunn Marit Helgesen
SCANPIX
ØNSKER LØSNING: Hilde Onarheim (H), byråd for helse og omsorg i Bergen kommune, sitter i hovedstyret til KS og var med i diskusjonene tirsdag. - Vi ønsker selvfølgelig en løsning på streiken, men vi er to parter. Og det handler om å gi og ta, sier hun.
ODD MEHUS

Møtet skal finne sted uten riksmekleren til stede, ifølge Helgesen. Hun vil invitere lærerorganisasjonene så fort som mulig, men sier det kan drøye til onsdag morgen.

— Villige til å ta medansvar

KS-lederen kom med kunngjøringen under en pressekonferanse etter at organisasjonen hadde drøftet lærerstreiken under dagens hovedstyremøte.

— Vi har hatt en lang og grundig debatt om situasjonen, sier hun.

— For det første beklager vi at det rammer titusener av elever, og vi er villige til å ta et medansvar for å få slutt på streiken, fortetter Helgesen. Hun sier at KS er opptatt av å finne løsninger.

— Konkret hva det handler om, kommer vi til å diskutere med motparten, sier hun.

Mandatet som KS' forhandlere har, endres ikke, opplyser KS-lederen

- Utpressing av arbeidsgiver

Hilde Onarheim (H), byråd for helse og omsorg i Bergen kommune, sitter i hovedstyret til KS og var med i diskusjonene tirsdag.

Hun håper lærerorganisasjonene tar imot tilbudet om å sette seg til forhandlingsbordet.

— Vi ønsker selvfølgelig en løsning på streiken, men vi er to parter. Og det handler om å gi og ta, sier hun.

Onarheim mener KS allerede har gitt mye i forhandlingene i vår.

— Lærerorganisasjonene må også være med på å diskutere dette. Hvis de ønsker en status quo er det ingen forhandling. Da er det egentlig mer utpressing av KS som arbeidsgiver, sier Onarheim.

Hun understreker at mer tilstedeværelse er viktig for KS.

— Våre skoleledere venter på at man kan få mulighet til økt tilstedeværelse. De har allerede sagt ja til avtalen. Og dette er noe vi har jobbet med siden 2006. I dag på møtet har vi snakket mye om at det for eksempel er veldig stort frafall i videregående skoler. Det må vi gjøre noe med, og det at lærerne er mer tilstede for den enkelte elev kan kanskje bidra til en forebygging. Forhandlingslederen vår har sagt at 7,5 timer er ute, men vi må ha økt tilstedeværelse. Det kan ikke fortsette som i dag, sier Onarheim.

Aksjoner

Mens KS' hovedstyre hadde pressekonferanse, markerte bergenslærere streiken sin med aksjoner ved utfartsårene. Det gjorde de også tirsdag morgen.

Også i Oslo markerte lærere streiken. Rundt 100 lærere samlet seg rundt Kommunenes hus tirsdag formiddag der hovedstyret hadde møtet sitt.

Utdanningsforbundet har vært i streik siden 1. juli, da lærere ved Rothaugen skole gikk ut i streik som landets første. 5500 lærere har vært i streik siden forrige mandag, og torsdag trappes streiken ytterligere opp med 2200 nye lærere.