Derfor ble han forsinket 22. juli

Usedvanlig treg Oslo-trafikk kan ha reddet liv i Regjeringskvartalet og på Utøya. Den terrorsiktede har fortalt at han ble forsinket på grunn av kø.

TERRORISTEN: Her er Anders Behring Breivik på vei fra førhørsretten mandag.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Da Anders Behring Breivik (32) kjørte ut av Oslo, i minuttene etter at bomben gikk av i Regjeringskvartalet, ble han overrasket av kø. En bilulykke ved Bygdøylokket klokken 14.19 forårsaket stillestående biltrafikk på E18 mot Sandvika, veien den terrorsiktede mest sannsynlig tok i retning Utøya, melder aftenposten.no.

Les også

[No available link text]

I avhør har Behring Breivik forklart at han ble forsinket på terrordagen.

— Han har sagt at han fikk problemer med tiden fordi han var alene. Han har nevnt håndtering av kjøretøy og Oslo-trafikken, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby i Oslo politidistrikt.

Den samme bilulykken kan ha skapt noe kø også innover mot byen, og forsinket ham på vei til Regjeringskvartalet.

Feilberegnet

Etter det Aftenposten forstår har han feilberegnet tiden det ville ta først å plassere ut fluktbilen han senere skulle bruke til Utøya, for så å ta seg tilbake til Skøyen for å kjøre bombebilen til Regjeringskvartalet. Det tok over tre timer fra den første bilen kjørte fra Skøyen mot sentrum, til bombebilen ble fraktet samme vei.

Fluktbilen kjørte inn på E18 ved Skøyen ca. klokken 11.45. Bombebilen passerte samme sted klokken 15.00. Det viser bompasseringsdata Teknisk Ukeblad har fått tilgang til.

Les også

[No available link text]

I mellomtiden har han trolig kledd seg ut i politiuniform. Klokken 12.51 skriver Anders Behring Breivik for siste gang i sitt såkalte manifest. Klokken 14.08 sender han dokumentet til 1003 personer på mail. En time og 12 minutter senere parkerer han bombebilen foran Høyblokka, og blir observert i det han går opp til Hammersborg torg hvor han setter seg inn i fluktbilen til Utøya.

Ny stopp

Køen etter bilulykken løste seg opp klokken 15.35. Men trafikken gikk ikke som normalt igjen før etter klokken 16.00. Og trafikkproblemene var ikke slutt med det. På E16 på vei til Utøya har Behring Breivik trolig blitt ytterligere forsinket på grunn av omkjøring ved Nestunnelen, i tillegg til ferietrafikk.

— På vei ut til Utøya vet vi at veien hadde omkjøring på grunn av arbeid i tunnel, sier Hjort Kraby.

Behring Breivik har i avhør opplyst at han har vært på rekognosering på landsiden ved Utøya tidligere.

Les også

[No available link text]

Kjøreturen fra Oslo sentrum til kaien ved Utøya er beregnet til 40 minutter. Anders Behring Breivik brukte det dobbelte.

Planla angrep tidligere

Forsinkelsene kan ha reddet liv. Behring Breivik har sagt i avhør at han egentlig hadde planlagt å slå til mot Regjeringskvartalet og Utøya tidligere på dagen, da flere var på jobb i departementet og Gro Harlem Brundtland var på øyen.

Hun holdt et innlegg der fra klokken 11.10, og forlot øya med blant annet Ap-politiker Hadia Tajik klokken 15.00. Aftenposten kjenner til at flere AUF-ere forlot Utøya de siste timene før skytingen startet.

— Ville ramme Slottet

Aftenposten har tidligere skrevet at Behring Breivik hadde planlagt å ramme ytterligere to bygninger i Oslo. I går meldte VG at de aktuelle bygningene var Slottet og Arbeiderpartiets hovedkvarter på Youngstorget.

Les også

[No available link text]

— Hvor nære på var det?

– Det kan vi ikke kommentere nå. Det er ikke vi som har opplyst om disse stedene. Vi har sagt generelt at han har uttalt at han hadde andre mål. Det er tale om mål som er åpenbare for terrorister, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby.

- Forsvareren hans har opplyst til Aftenposten at siktede hadde planer om å ramme flere konkretiserte mål terrordagen. Stemmer det?

— Han hadde mer omfattende planer, men vi vet ennå ikke om det var planer som ble endret den dagen eller planer som ble endret før, sier Hjort Kraby.

Forsvarer Geir Lippestad sa til Aftenposten lørdag kveld at han ikke vil kommentere siktedes «alternative planer».

Etter det Aftenposten erfarer har Behring Breivik benyttet seg av minst to biler i forbindelse med terroren. En ringerunde til de største bilutleiefirmaene viser at ingen av disse hadde et leieforhold med ham, bortsett fra de to bilene han leide i sitt eget navn fra Avis. Onsdag kveld ble den første kjørt inn til Oslo. Torsdag kveld klokken 23.00 ble bombebilen fraktet inn til Oslo.

Krevde Regjeringens avgang

Siktede har stilt en rekke krav overfor politiet for å gi mer informasjon. Forsvareren har omtalt kravene som «helt virkelighetsfjerne».

Kilder NRK har snakket med sier at Behring Breivik blant annet har krevd Regjeringens og statsministerens avgang før han forteller politiet mer om de to terrorcellene som angivelig skal være del av nettverket hans i Norge.

Publisert: