• Kunnskapsløst og usosialt og ikke minst helt feilslått hvis en vil at flere skal få jobb.

Solberg har sett seg lei på at arbeidsføre folk går på sosialen og uttalte til Bergens Tidende lørdag at hun mener det er på tide å stille strengere krav til folk. De som sier nei til jobbtilbud, må ta konsekvensene, mener hun.

— Da synes jeg det er helt greit at sosialhjelpsmottakere blir satt ned på en nødhjelpssats på 70 kroner dagen, sier Solberg.- Vi vil innføre arbeidsplikt. Det betyr at det ikke er akseptabelt å si nei til jobber fordi de mener jobben ikke passer dem. Vi mener også at kravet om å flytte dit en jobb befinner seg må praktiseres strengere, mener Høyre-lederen.

«Latsabb» på CV-en

Truslene fra Høyre mot de fattigste er gammel høyrepolitikk, mener SVs Karin Andersen. Hun kaller ifølge NTB forslagene pisk for de fattige og gulrot i form av skatteletter for de rike.

— Kunnskapsløst og usosialt og ikke minst helt feilslått hvis en vil at flere skal få jobb. For det finnes vel ikke en eneste arbeidsgiver som får mer lyst til å tilby disse menneskene en jobb etter at toppolitikere og andre synsere har hogget bumerket «latsabb» inn i CV-en deres med øks? spør nestlederen i Stortingets arbeids- og sosialkomité.

Også Senterungdommen går i strupen på Erna Solberg og andre toppolitikere som vil stramme inn på sosiale stønadsordinger, skriver VG.

Sentralstyremedlem Jens Christian Reberg i Senterungdommen er kraftig provosert av Erna Solbergs uttalelser i Bergens Tidende. Han anklager Høyrelederen for populisme, og sier hun uttaler seg på sviktende grunnlag.

— Jeg lurer på hvordan hun kan uttale seg om de uføre i Norge, hun som aldri har studert medisin, og som påstår at det er så lett å bli uføretrygdet her i landet. Med mindre du er saksbehandler i Nav eller medisinsk ekspert vet du ingenting om det, sier han til VG.

Blandet respons

Reberg er lei av at folk fremstilles som late slabbedasker, og mener politikerne kommer med misvisende tall.

— Skal du motta ytelser fra Nav må du kjempe for hver eneste krone. Det er ikke lenger sånn at det er bare å gå på et Nav-kontor og si at man vil ha uføretrygd. Det er leger, i samråd med Nav og personen det gjelder som vurderer dette, sier han.Ernas utspill gir blandet respons på Stortinget.

— Å innføre aktivitetsplikt er noe undertegnede tok til orde for allerede for fire år siden. At Høyre nå leiter i våre gamle forslag og fremmer det som sine utspill lover godt for valget i 2013, sier Frp-politiker Robert Eriksson, som leder Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

- Feil medisin

Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen mener på sin side at Erna Solberg bommer med utspillet sitt.

— Jeg mener Ernas utspill er merkelig. Man skal ikke få 70 kroner dagen i sosialhjelp om man egentlig ikke skulle vært på sosialhjelp. Da skal du ikke få sosialhjelp, punktum, sier hun.

De såkalte NAV-erne mener hun skal snus den dagen de kommer inn døra til Nav og sendes tilbake på skolebenken eller i jobb.

— Det er feil medisin å barbere sosialhjelpen ned til ikke-levelige standarder for alle de som trenger den og skal ha den, for å luke ut de få late ungdommene som ikke skulle vært der. Vår løsning er å ikke ta dem inn i det hele tatt, sier hun til VG.

Bjørn Gudbjørgsrud, direktør for Navs 19 fylkeskontorer, sa til bt.no lørdag at han er åpen for at Nav kanskje bør praktisere dette strengere enn i dag. Han mener at en professor i enkelte tilfeller må kunne godta jobb på et lager. Han mener også folk i større grad må akseptere å flytte på seg over kommunegrenser, fylkesgrenser og enda lengre.

Hva mener du? Diskuter under: