Aftenposten melder at Høyre, Frp og Sp er enige om at forbud mot tigging kan innføres lokalt gjennom kommunenes politivedtekter. Flertallet skal ha blitt sikret i forkant av et møte i Stortingets justiskomité tirsdag.

VG melder at Senterpartiet har gått med på å åpne for lokale tiggeforbud nå, mot at regjeringen forplikter seg til å forberede en utvidelse av forbudet neste år til å bli nasjonalt. Enigheten innebærer at kommuner som ønsker å forby tigging, kan innføre det allerede i sommer.

Senterpartiet har hele tiden ønsket seg et nasjonalt tiggeforbud. Frps partiprogram går inn for et nasjonalt tiggeforbud, og også Høyre ønsker i utgangspunktet nasjonale regler.

Regjeringens støttepartier Venstre og Kristelig Folkeparti er imidlertid motstandere av å forby tigging. I regjeringsplattformen har de to partiene derfor kun lovet at det skal bli opp til kommunene selv å avgjøre om tigging skal forbys.

Det nye trekløveret bestående av regjeringen og Sp er foruten kommunale tiggeforbud enige om å innføre målrettede sosiale tiltak for tiggere, samt å bruke EØS-midler på land i Øst-Europa hvor flest tiggere kommer fra, ifølge Aftenposten.

— Jeg synes det er oppsiktsvekkende at Senterpartiet lar seg bruke for å gi regjeringen flertall for et kommunalt forbud. Vi er sentrumskamerater, og jeg hadde trodd de ville legge seg på en annen linje, sier KrFs Kjell Ingolf Ropstad.