Tiltaltes bestemor: - Si sannheten

Ankesaken mot Steven Dan Danielsen startet i Ålesund onsdag.

Publisert Publisert

VIL SNAKKE: Steven Dan Danielsen nektet å forklare seg om drapet i tingretten. I dag har han imidlertid varslet at han vil fortelle om drapet i lagmannsretten. Tegning: Gustav Kvaal

  • Christian Nicolaisen
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Steven Dan Danielsen (24) har sagt han vil forklare seg om hva som skjedde på byfjellet Aksla i Ålesund i fjor når ankesaken hans starter i Frostating lagmannsrett.

Siden drapet har Danielsen endret fornavnet sitt til Paco.

Forklaringen utsatt

24-åringen skulle egentlig ta plass i vitneboksen klokken 10.30, men retten valgte å starte med øvrige vitner.

Grunnen til det var at bistandsadvokat Einar Råen, samt Anja Weløy Aarseths far og bror, var forsinket fra Bergen.

Tett tåke på Vigra medførte at flere fly hadde vanskeligheter med å lande.

Ankom i solbriller

Danielsen ankom rettslokalene i Ålesund like før klokken 9 onsdag morgen. 24-åringen entret salen iført mørke solbriller, men tok dem av før han tok plass ved siden av sin forsvarer, Per Herman Thori-Aamot.

I mars i år dømte Sunnmøre tingrett ham til lovens strengeste straff — 21 års forvaring - for å ha voldtatt og drept studenten Anja Weløy Aarseth (21) fra Bergen på Aksla i august i fjor.

LØRDAG 31. AUGUST 2013: Klokken 13 blir en kvinne funnet død, få meter fra en av de mest populære turstiene på byfjellet Aksla. Klokken 15 samme dag sier politiet at "alt tyder på en kriminell handling med ukjent gjerningsmann".FOTO: ØYSTEIN TORHEIM

— Han må si sannheten

Første vitne ut var tiltaltes bestemor. Hun fortalte om et barnebarn som har forandret seg til det bedre siden han ble fengslet i fjor høst.

— Det er nærmest to forskjellige gutter. Nå er han mer og mer åpen. Han har sagt til meg at han skulle ønske at han kunne skru tiden tilbake, sa bestemoren.

På telefonen fra Bergen fengsel har tiltalte sagt at han ønsker å studere, og at han vil treffe familien. Bestemoren kom med en klar oppfordring til barnebarnet sitt fra vitneboksen:

— Jeg oppfordrer ham til å si sannheten. For sin egen del, i det minste. Ellers kommer han aldri til å bli ferdig med denne saken, og det har jeg sagt til ham, sa hun.

Gråtkvalt søster

Danielsens tre år eldre søster forklarte at lillebroren ikke hadde hatt det så lett i oppveksten. De hadde likevel et nært og godt forhold.

Også søsteren sa at hun har merket en markant forandring siden han ble fengslet.

— Da vi møttes rett etter pågripelsen, var det som om han så på et menneske han ikke kjente. Nå har vi lange samtaler. Jeg merker at han har det veldig tungt, men han sier athan har klart å holde seg rusfri i åtte måneder.

— Man tror joat det bare er virkelig onde mennesker som gjør slike ting, fortsatte en gråtkvalt søster.

Foreldre til stede

PARTENE: Forsvarer Per Herman Thori-Aamot har varslet at hans klient vil forklare seg i onsdagens ankesak. Til venstre aktor Ingvild Thorn Nordheim. Foto: Christian Nicolaisen

Danielsen har erkjent at han voldtok og drepte Aarseth, men mener straffen han fikk var for streng, og anket straffeutmålingen.— Min klient ønsker å forklare seg i saken, som i denne runden dreier seg utelukkende om hva slags straff han skal få, sier tiltaltes forsvarer, Per Herman Thori-Aamot.

Ber om fengselsstraff

Forsvareren gikk i sin innledning gjennom en rekke forhold vedrørende Danielsens oppvekst, rusbruk og fengselsopphold.

— Fra denne side vil det bli anført at vilkårene for forvaring ikke er til stede. Jeg mener en riktig reaksjon vil være ordinær fengselsstraff, sa forsvareren avslutningsvis i sin innledning.

Sju dommere

Opprinnelig var det satt av to dager til ankebehandlingen. Mandag ble det klart at saken vil gå over én dag. Dermed kan 24-åringen få forkynt dommen i fengselet allerede torsdag.

Førstelagmann Sven-Jørgen Lindsetmo administrerer retten. En utvidet meddomsrett med sju dommere skal ta stilling til spørsmålet om straffeutmålingen og om Danielsen var tilregnelig i gjerningsøyeblikket.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. «Politiet må slutte å ta førerkortet fra hasjbrukere»

  2. Dette vet vi om døgnet før pågripelsen

  3. Første koronapasient har mottatt Bergenbio-legemiddel

  4. Ingen fleire koronasmitta i Hardanger

  5. Klager på russefest i Fana

  6. Her skal det bli ishockeyarena, fotballbane på taket og en gigantisk idrettshall