5,9 prosent av alle nordmenn har opplevd å få identiteten sin misbrukt til straffbare handlinger i 2013, viser den årlige ID-tyveriundersøkelsen som gjennomføres av NorSIS og Skattedirektoratet. Det betyr at anslagsvis 230.000 nordmenn fikk identiteten sin stjålet i løpet av 2013. Dette var dobbelt så mange som på samme tid i fjor, skriver Dagens Næringsliv.

I 2012 svarte kun 2,9 prosent, eller om lag 105.000 nordmenn, at de hadde opplevd at identiteten deres ble brukt til straffbare handlinger. Året før var antallet helt nede i 2,3 prosent.

— Jeg tror at en av de viktigste årsaken til økningen er at denne formen for kriminalitet ikke prioriteres i politiet, og i stor grad heller ikke fra politisk hold, sier seniorrådgiver Christian Meyer i NorSIS (Norsk senter for informasjonssikring).

I 2012 kostet ID-tyverier nordmenn om lag 2,7 milliarder kroner, ifølge tall fra et av Europas største sikkerhetsselskaper Affinion International.

Ifølge NorSIS er årets tall de høyeste noensinne.

— Vi vil se at den typiske våpenbaserte ransformen sakte forsvinner til fordel for digital kriminalitet slik som dette, fordi den er enklere å gjennomføre og sjelden påfører fysisk skade, sier Meyer.