Det ble en hektisk 1. påskedag for Fjord1 på fergestrekningen Lavik-Oppedal. Tekniske problemer gjorde at fergelemmen ikke gikk opp i 13-tiden. Først etter tre timer var problemet løst. Da kunne MF Gloppen seile ut igjen på fjorden som enslig ferge på strekningen. Et par timer senere kom ferge nummer to på på plass, og en time deretter, klokken 19, fikk Fjord1 hjelp til å ta unna køene av en tredje ferge. På det tidspunktet var ventetiden cirka tre timer.

Omkjøringer

Mens lemmen lå nede i Lavik gikk det ferger mellom Oppedal-Rysjedalsvik. Strekningen tar rundt 50 minutter, vel det dobbelte av turen til Lavik. Dermed ble kapasiteten langt mindre enn normalt.

— Det er mye kø. Det er ikke den beste dagen at sånne ting skjer, men sånn er det, sa vaktoperatør Ronny Sleire ved Vegtrafikksentralen i Hordaland søndag ettermiddag.

Han varslet at de reisende hadde følgende omkjøringsmuligheter:

  • E39 som vanlig, med ferge fra Oppedal til Rysjedalsvik.
  • Fylkesvei 57, med ferge Rysjedalsvik til Rutledal.
  • Riksvei 13 lenger inn i fjorden, med ferge til Vangsnes.
  • Riksvei 5 via Sogndal og videre inn på E16.
  • Det er blitt en del kø, og selv om fergelemmen er ordnet, kommer dette til å forplante seg en stund. De som kan ta alternative ruter, bør vurdere det, sa Sleire etter at lemmen var fikset.

Han la til:

— Det har vært veldig lange køer.

- Hvordan blir det utover?

— Man må regne med en god del kø de neste tre-fire timene.

Ifølge trafikkoperatøren var det mange som valgt å kjøre til indre Sogn for å krysse fjorden.

Reduserte kapasiteten

Først når det nærmet seg midnatt begynte Fjord1 å få kontroll på situasjonen. Klokken 22.30 reduserte de antall ferger på strekningen Lavik-Oppedal til to. Den reduserte kapasiteten skyldtes at Selje trakk inn årene. Den kjører normalt på Hella-Dragsvik-Vangsnes (Balestrand), og måtte derfor lenger inn i fjorden for å legge til kai for natten.

Fergekaiene på Lavik og Oppedal er under ombygging og kapasiteten på hvor mange ferge som kan ligge til kai om natten er svært begrenset.

BT fikk rundt 2230 opplyst at heller ikke MF Gloppen skulle gå så mye lenger.

— Mannskapethar jobbet så mange timer som de har lov til. De har vært i rute så lenge som de kan, saTor Vidar Kittang i Fjord1.

Han opplyste også at MF Lifjord skulle gå hele natten, mens MF Nordfjord ville bli satt inn fra klokken 23.30. Den går normalt mellom Rysjedalsvika-Rutledal-Krakhella, men søndag valgte en å kansellere siste avgang her for å styrke kapasiteten mellom Lavik-Oppedal.

— Jeg håper vi har fått avviklet køene til klokken 23. MF Nordfjord vil antageligvis gå til klokken 01.00, fortsatte Kittang.

Rundt klokken 23.30 fikk BT opplyst at fergekøene på Lavik nå var tilnærmet normale.

Også problemer på Sandvikvåg-Halhjem

ULYKKE: En bil kjørte av veien på E39 og braste ut i terrenget like før Aksdal i ettermiddag. Det er store materielle skader på bilen. En mann skal ha sluppet fra ulykken uten alvorlige skader.
PER LINDBERG

Kl. 15.02 meldte Statens vegvesen også om problemer på strekningen Sandvikvåg — Halhjem.«Fergesambandet har redusert kapasitet på grunn av tekniske problemer. Avgang fra Halhjem fergekai klokken 15.00 og fra Sandvik fergekai klokken 15:45 er innstilt.»

Omtrent samtidig meldte Sunnhordland politidistrikt om at en bil kjørte av veien på E39 ved Aksdal.

— Kjøretøyet med en voksen mann bak rattet kjørte ut på venstre side av veien og veltet, meldte de på Twitter.

Trafikken fløt greit etter ulykken.

LANGE KØER: Det begynner å hope seg opp på fergekaien på Oppedal.
2211-TIPSER
FERGETRØBBEL: Fergesambandet Lavik-Oppedal på E39 over Sognefjorden er stengt, noe som fører til store problemer for påsketrafikken. ARKIVFOTO: RUNE MEYER BERENTSEN