Husokkupanter i Oslo angrep politiet

Husokkupanter i Oslo sentrum svarte mandag kveld med røykgranater, flasker og påtente søppelkasser etter at politiet kastet dem ut.

RØYKGRANATER: Husokkupantene som okkuperte Torggata 13 i Oslo, demonstrerte mandag.
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Det var okkupantene i en forlatt bygård ved Youngstorget — vegg i vegg med Sentrum politistasjon og Politidirektoratet - som tidlig mandag kveld ble kastet ut. Bygården huset tidligere blant annet en pub, og det er dette lokalet og etasjen over som var okkupert.

Bygården har stått tom siden Entra Eiendom overtok den i 2002.

- Alvorlig

Det kom til trefninger mellom politi og demonstranter, som kastet røykgranater, flasker og andre gjenstander, før situasjonen roet seg noe.

Politiet hadde mandag kveld sperret av gatestubben hvor inngangen til bygården befinner seg, og hadde tatt oppstilling i begge ender for å holde demonstrantene unna.

— Det var ganske hektisk og alvorlig en periode, men vi har ikke fått melding om skadde, sier operasjonsleder Kjell Hjulstad i Oslo politidistrikt til NTB.

Okkupantene har bodd i gården i rundt tre uker. Eieren, Entra Eiendom, hevder at okkupantene måtte ut fordi gården er for falleferdig til å bebos, og hadde derfor sendt begjæring til namsmannen om tvangsfullbyrdelse.

Verneverdig

Entra Eiendom eier hele kvartalet der den okkuperte bygningen ligger. Regiondirektør Jon Tallberg har tidligere sagt til VG at selskapet har langsiktige planer for å bygge nytt bak den verneverdige fasaden i Torggata.

Husokkupantene selv sier de ble overrasket over måten utkastelsen skjedde på.

— Vi hadde fått beskjed om at vi kom til å få et varsel i forkant. Jeg og flere andre lå og sov da politiet kom, og vi hadde en vakt som løp rundt og vekket alle da politiet brøt opp døren, sier okkupantenes pressetalsmann, Emil Paetz, til VG Nett.

Publisert