Trekker blasfemi-forslag

Senterpartiet trekker forslaget om tillegget i rasismeparagrafen i den nye straffeloven som skal hindre krenkende ytringer.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Det melder NRK i dag tidlig.

Regjeringen og Sp har møtt massiv kritikk etter at regjeringen forrige uke la fram et forslag til endring i rasismeparagrafen i straffeloven.

Regjeringen foreslo å fjerne den gamle og nærmest sovende blasfemiparagrafen, og isteden utvide den såkalte rasismeparagrafen til også å omfatte «kvalifiserte angrep på religion eller livssyn».

Målet var å verne «ulike religioner og den enkeltes religiøse følelser».

Navarsete ga i helgen uttrykk for at hun hadde «tvunget Ap» i kne og fått med seg Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti.

Flere av Sps fylkesledere støtter ikke Navarsetes kampsak. Blant dem er fylkesleder Ole Tronstad i Sp-bastionen Nord-Trøndelag og fylkesleder Jon P. Husby i Sør-Trøndelag, skriver Aftenposten.


< Les kronikken i BT:

«Dersom me vert avhengige av lover for å forhindra hatefulle ytringar, har me allereie tapt»

Vil ha debatt Fylkesleder Ivar Odnes i Oppland ønsket debatt om saken på Senterpartiets landsmøte i Ålesund siste helgen i mars. Han har ikke tatt stilling til forslaget.

Oslo Sps fylkesleder Lars Rottem Krangnes evarheller ikke fornøyd med Navarsetes løsning.

Den endelig utformingen av paragrafen kommer ikke før i 2011, ifølge statsminister Jens Stoltenberg (Ap). Han sa tirsdag at ingenting i saken er avgjort, og la vekt på at ytringsfriheten skal styrkes, ikke svekkes.

Kristen-Norge splittet

Biskop og preses i Den norske kirke, Olav Skjevesland, mener det fortsatt bør eksistere en blasfemiparagraf i straffeloven.

– Jeg prøver å velge en kategori man kan kalle «det hellige». Kirken trenger ikke noen blasfemiparagraf. Ikke Gud heller. Han klarer seg godt selv. Spørsmålet er om samfunnet trenger en slik signalretning som en paragraf av denne retning gir. Vi vil ha en samtale og en offentlig kultur som ikke river de hellige skrifter i stykker, sier Skjevesland til Aftenposten.

Han sier det ikke er vanlig religionskritikk eller mer eller mindre morsomme sketsjer som bør holdes i tømmene. Dette handler om rammene for en offentlig samtale, mener Skjevesland.

– Dessuten har halvparten av de vesteuropeiske landene fortsatt blasfemiparagraf, sier han.

Symbolverdi

Også i de kristne organisasjonene er stemningen til stede for å beholde blasfemiparagrafen. Generalsekretær Karl Johan Hallaråker i Indremisjonsforbundet synes paragrafen har stor symbolverdi. At loven er sovende er ikke noe argument for å fjerne den, mener han.

Nils Tore Andersen, som leder Kirkerådet, vil på sin side fjerne blasfemiparagrafen. Han understreker at saken ikke er diskutert i Kirkerådet ennå, og at han uttaler seg på egne vegne når han sier det ikke skal være rettssaker som skal avgjøre hva som er rett og galt i det religiøse innholdet. Ytringsfrihet er viktig, og alle religioner må lære seg å ta imot kritikk, mener han.

Hva mener du? Bør blasfemi være forbudt med lov?

Publisert

Les mer om dette temaet