Ny influensavaksine til Norge

Folkehelseinstituttet er spent på hva som kommer først til høsten – epidemien av influensaviruset H1N1 eller vaksinen mot dette viruset.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

– Det er et usikkerhetsmoment. Vi tror at den store epidemien kommer til oss ut på høsten. Samtidig regner vi med at de første forsendelsene av vaksine ankommer i november eller desember. Vi var tidlig ute med bestilling, og regner med at vi blir blant de første som får, sier avdelingsdirektør Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet .

Totalt er det nå meldt om tolv tilfeller av H1N1 her i landet, opplyser Folkehelseinstituttet.

Smitte mellom to

For første gang er det bekreftet smitte av influensaviruset H1N1 mellom to personer i Norge. En mann fra Vest-Agder som ikke har vært på utenlandsreise, er smittet. Han bor sammen med en person som tidligere har fått påvist smitte etter opphold i USA.

– Vi har ventet at det kommer en del slike tilfeller også i Norge de nærmeste ukene. Dette er en situasjon vi har forberedt oss godt på, sier helse— og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) i en pressemelding.

De nærmeste ukene regner Folkehelsa med at det kommer flere smittetilfeller. Det gjelder både for folk som er smittet i utlandet, og av smitte mellom personer i Norge.

– Vi håper at det bare blir enkeltstående tilfeller de nærmeste ukene. Den store epidemien kommer først til høsten, tror vi, sier avdelingsdirektør Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet til NTB.

Vaksine til alle

For å være på den sikre siden, har staten bestilt vaksine nok til hele befolkningen, men Folkehelseinstituttet er per i dag ikke spesielt bekymret.

– For det første er sykdommen mild, og for det andre tror vi ikke det vil bli mye spredning her i sommer, sier Aavitsland.

Folkehelseinstituttet jobber med tiltak for å forsinke spredningen her i landet.

– Det går i hovedsak ut på å identifisere de syke så raskt som mulig, og sørge for at de holder seg hjemme slik at de ikke går rundt og smitter andre, sier avdelingsdirektøren.

Han sier at det etter planen skal komme én trailer med vaksine fra GlaxoSmithKline i Belgia til Norge etter november-desember – i tråd med den leveranseplan som er avtalt med produsenten.

Det eneste produsentene i dag stiller et lite spørsmålstegn ved er hvor raskt viruset vil gro i forhold til forretningsmessige planer. Trolig vil det ta et par uker å forvisse seg om veksttakten før man går inn i storskalaproduksjonen, sier en talsmann for GlaxoSmithKline til Reuters.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

«Her har styret en vrien nøtt foran seg»

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Dette sier styrelederen om Brann-trenerens fremtid

  2. Funn av død person i traktor

  3. Stengte tunneler skapte køer i sentrum

  4. Ikke én hadde på seg Brann-drakt på Fotballpuben. – Fansen har resignert.

  5. Ti kategoriar. Femti finalistar. Dette er det beste Bergen har å by på.

  6. Fastlege dømt til fengsel i over ett år for grovt bedrageri