Sykmeldt etter alkoholflause

Her står nestformann i landets største parti, Per Sandberg, synlig beruset på Stortingets talerstol. Nå er han sykmeldt.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 14 år gammel

Se video fra Sandbergs opptreden!

(Sandberg begynner 5 timer og 16 minutter ut i sendingen fra stortingssalen)

Fremskrittspartiets nestformann Per Sandberg er sykmeldt i tre uker etter at det er kommet reaksjoner på at han tirsdag kveld sto på Stortingets talerstol selv om han hadde drukket.

Sandberg innrømmer å ha drukket øl og tre glass akevitt på transport— og kommunikasjonskomiteens julebord tidligere på kvelden, men avviser at han var beruset. Flere av dem som var i salen sier til NTB at de heller ikke merket at Sandberg var alkoholpåvirket.

- Full tillit

Partiformann Siv Jensen beklager behandlingen Sandberg er utsatt for og understreker at hun har full tillit til sin nestkommanderende.

– Dette er en alvorlig sak med sterke menneskelige aspekter. Per Sandberg er svært lei seg hvis noen føler at han ikke har utvist respekt for Stortingets talerstol. Selv er han av den oppfatning at han ikke var beruset, og dette er også bekreftet av stortingsrepresentanter fra flere partier som var med i debatten, sa partiformann Jensen på en pressekonferanse torsdag.

Det ble ikke gitt anledning til å stille spørsmål etter hennes redegjørelse.

Refses av Jagland

– Det er en selvfølge å opptre edru på Stortingets talerstol. Slikt som skjedde tirsdag kveld skal ikke forekomme, sier stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap).

Sandberg innrømmer at han ble provosert til å gripe ordet i en debatt om landbrukspolitikk da debatten gikk mot slutten. Han kom da fra en juleavslutning i transport- og kommunikasjonskomiteen og hadde ifølge seg selv drukket øl og akevitt til julematen.

Flere stortingsrepresentanter som var til stede i salen, og som NTB har snakket med, sier at de ikke merket at Sandberg var beruset, men at de likevel stusset litt over innholdet i det som ble sagt.

Stortingspresidenten sier at episoden ikke vil få noen konsekvenser for Per Sandberg.

– Jeg tror han selv forstår at det som skjedde ikke var heldig. Det er heller ikke nødvendig med noen skrevne regler om dette. Det er en selvfølge å være edru både i salen og på talerstolen, sier Jagland.

Stortingspresidenten forstår godt at folk reagerer.

– Jeg forstår det blir en sak, men vi må ikke gjøre den større enn den er. Likevel er det klart at episoden var uheldig, både for Stortinget og Per Sandberg, sier han.

Øl i restauranten Det serveres pils i stortingsrestauranten hele dagen, også når det er møter. Jagland mener imidlertid at dette ikke er noe problem.

– Stortingsrepresentantene er veldig nøkterne. Jeg har nesten aldri sett noen drikke øl til maten selv om de får kjøpt det, sier han.

I det danske Folketingets restaurant «Snapsetinget» selges til sammenligning både øl, vin og brennevin.

Stortingspresidenten slår fast at alkohol generelt ikke er noe problem i Stortinget, men stortingsrepresentant og lege Olav Gunnar Ballo (SV) sa for en tid tilbake til Dagbladet at man kan bli alkoholiker av å være folkevalgt.

– Jeg håper ikke andre yrkesgrupper drikker like mye som politikerne, sa han.

Ballo tenkte imidlertid ikke på ølserveringen i stortingsrestauranten, men på alkoholserveringen ved de mange tilstelninger og middager utenfor Stortinget som representantene blir invitert til.

Ble provosert Sandberg ble provosert til å ta ordet etter et innlegg av SVs parlamentariske leder Inge Ryan.

– Stortingets talerstol er ansett som den viktigste i landet. Det krever folkeskikk av dem som bruker den og at man selvfølgelig er edru. Man må gjerne vise engasjement, men folkeskikk og edruelighet er å forvente, sier han til NTB.

Sandberg ble provosert til å forsvare partiæren da Ryan helt mot slutten av debatten karakteriserte Frps landbrukspolitikk som en katastrofe for bygde-Norge.

– Jeg synes innlegget hans var litt merkelig og han tilla meg meninger jeg ikke hadde, men jeg har ikke belegg for å si at Sandberg ikke var edru. Jeg må bare holde meg til det han selv har sagt og det jeg har registrert i mediene, sier Ryan.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. – En selvfølge å være edru på Stortingets talerstol

  2. Åtte stortingspolitikere drakk alkohol før votering

Foto: STORTINGET

BT anbefaler

Her brytes korona­reglene: – Svært alvorlig

Arbeidstilsynet har avdekket brudd på koronaregler i nærmere en fjerdedel av tilsynene i Vestland i år.

LES SAKEN