Flere gravide har vært zika-smittet i Norge

I Norge har ti gravide kvinner fått bekreftet at de har vært smittet av zikaviruset, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

SPRER SMITTEN: Entomolog (insektsforsker) og konservator Geir Søli studerer en gulfebermygg av arten Aedes aegypti på Naturhistorisk museum i Oslo. Det er denne typen mygg som sprer zikaviruset.
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Totalt har FHI registrert 30 personer som er eller har vært smittet i Norge, og 499 personer er hittil testet for viruset.

Personene som har testet positivt, blir fulgt tett opp av FHI for å avklare om de har blitt smittet før eller under svangerskapet, skriver VG.

Ifølge FHI er det i dag ikke noen gravide i Norge som er smittet. Fire personer har aktivt zikasmitte i dag, men ingen av dem er altså gravide.

Fredag ble det erklært folkehelsekrise på ferieøya Puerto Rico etter nesten 2000 nye zika-smittede personer i forrige uke.

Tidligere i august frarådet FHI gravide å reise til byen Miami i Florida på grunn av fare for smitte.

Det er bred vitenskapelig enighet om at zikavirus kan forårsake Guillain-Barré syndrom, mikrokefali og andre nevrologiske komplikasjoner.

Mikrokefali er en alvorlig nevrologisk tilstand hos nyfødte som innebærer at hodeskallen er liten, som regel et resultat av at hjernen har utviklet seg unormalt i fosterlivet.

Publisert