Så gode er de nye mininettbrettene

Nye Ipad Mini mot LG G Pad i testduell.

Publisert Publisert

Skal vi tro ryktene om Steve Jobs ville han ikke lansere en Ipad med mindre skjerm. Først etter hans død dukket Ipad mini opp. Og ble en fantastisk suksess.

Minien blåste virkelig liv i nettbrettsegmentet på rundt 8 tommer. Nå kommer Apple med Ipad mini 2. Denne gangen er det ikke et nytt segment med gammel maskinvare, slik det var da mini ble lansert. Nå er det det samme segmentet med tipp topp innmat.

Apple er ikke alene om å ville forsyne seg av det voksende markedet for mininettbrett. LG har nettopp lansert sin utfordrer fra Android-leiren: LG G Pad 8.3.

Den «andre» koreaneren har ikke gjort seg bemerket på nettbrett til nå, men det vil de endre med denne modellen. De vil ikke at erkefienden og storebror på den koreanske halvøya, altså Samsung, skal stikke av med all gevinsten

Retina

Det mest synlige resultatet av Apples oppgradering er den nye skjermen. Nå har mini-en også fått det Apple kaller retina-skjerm, men som i virkeligheten er deres betegnelse på at dette er virkelig høyoppløste saker.

Og siden den har samme 2048 x 1536 punkters oppløsning som Ipad Air, som er to tommer større, så kan denne vise til hele 324 piksler per tomme.

G Pad kan ikke vise til tilsvarende. På tross av en litt større skjerm er oppløsningen på 1920 x 1200 piksler, noe som gir en tetthet på 273 piksler per tomme. I praksis har begge skjermene nok oppløsning til at et vanlig øye ikke kan se punktene, og da er vi i mål.

Den største forskjellen er at mens Apple benytter 4:3-format så bruker LG, som de andre i Android-leiren, 16:9. Hva som er best er smak og behag, men til film er nok bredformatet bedre fordi det utnytter hele filmen.

Begge modellene bruker LCD-skjermene med såkalt IPS-teknologi. Det gjør at du kan se skjermen svært godt fra siden.

Apples skjerm er mer lyssterk enn LGs og vi synes spesielt den gjør godt fra seg på hvitt. Det resulterer i bedre kontrast.

miniduell-MOR_Ep5sSy.jpg

Prosessor

Nye mini har gjort et stort sprang på prosessorsiden. Den nye 64-bits tokjernede A7-prosessoren som Apple har bygget inn i Ipad Air finner vi også her, riktignok i en variant med 1,3 GHz i stedet for 1,4 GHz.

Ifølge Apple er den fire ganger raskere og med den korresponderende M7-grafikkprosessoren er den åtte ganger raskere på grafikk, selv om en del av ytelsen går med til å forsyne det firedobbelte antallet piksler med regnekraft.

TEST: Microsoft Surface 2 og Surface Pro 2

Duell6-h6ZjJKnniw.jpg

Tynt: Mini 2 er 7,5 mm tykt og slår G Pad med 0,8 mm. Til gjengjeld er LGs nettbrett 8 mm smalere og det gjør at det går ned i litt flere lommer. Foto: Stein Jarle Olsen

Apper

I starten var tilgangen på apper en veritabel slagmark. Nå er det så mange at de færreste interesserer seg lenger. Nå er det rundt en million på hver plattform, hvorav de aller fleste sjelden blir lastet ned.

Ifølge analyseselskapet Gartner vil det bli lastet med mer enn 100 milliarder apper i år, så det er ingen ting å si på aktiviteten.

Når det lanseres nye tjenester eller apper kommer de to versjonene ofte på samme tid, men svært ofte ser vi også at appen til Ios kommer først.

Det skyldes at det er enklere å utvikle for Apples plattform. Det er gode utviklingsverktøy, strammere regler og ikke så mange ulike modeller å forholde seg til.

Undersøkelser tyder på at brukere av Ios er litt mer fornøyd med sine apper enn det Android-brukerne er.

Kameraer

Begge nettbrettene er utstyrt med et kamera på fem megapiksler bak og tar greie bilder. Ingen imponerer spesielt, men så er jo ikke nettbrettet folks favorittkamera. Det er mobilen.

Vi synes Ipad-en gav litt rødstikk i bildene, spesielt når vi tok dem utendørs i sterkt lys. Innendørs holder vi en knapp på Ipad mini. Det er også verd å merke seg at Apple har utstyrt kameraet med digital bildestabilisering. Det hjelper litt under dårlige lysforhold.

Frontkameraene er ikke spesielt imponerende. Apple-brettet er på 1,2 megapiksler og LG på 1,3. Ingen av den holder til full HD-videosamtaler, men det trenger man knapt på en slik skjermstørrelse. Når vi testet begge på Skype var frontkameraet på Ipaden overlegent.

Det er mye mer lyssterkt og mottakeren får en mye bedre opplevelse om man prater om kvelden innendørs.

TEST: Ipad Air

Duell3-ajQDmJcc3A.jpg

Gode skjermer: Begge skjermene er mer høyoppløste enn normale øyne kan oppfatte, men Apples skjerm utmerker seg med høy lysstyrke og svært høyt dynamikkområde. Begge deler er viktig på et nettbrett Foto: Stein Jarle Olsen

Ytelse

Vi testet ytelsen med 3DMark Ice Storm Unlimited. LGs G Pad oppnådde 9135, men fikk grisebank av Ipad mini som havnet på hele 14 098. Mens G Pad klarte 41,4 skjermbilder i sekundet i den ene grafikktesten presterte Mini 2 hele 101,7. Forskjellen i ytelse er rett og slett overveldende og sier litt hva Apple har fått ut av sin nye 64-bits prosessor og optimaliserte Ios 7. Nysgjerrige som vi er kjørte vi testen på Samsungs nye Note 10,1 og det hadde en totalytelse på nesten identiske 14 100, men klarte bare 73,6 bilder i sekundet.

Nå skal det sies at bilder i sekundet også har mye med hvor mange piksler som skal fôres. Mini har 3,15 megapiksler på skjermen, mens G Pad har 2,3. Det gjør Apples tall enda mer imponerende.

Til tross for lik totalytelse oppnår ikke nye Note 10,1 samme bildefrekvens, men så har da dette brettet utrolige 4,1 megapiksler som skal forsynes med innhold og det forklarer det lavere frekvenstallet.

Resultatet er at grafikkintensive ting som spill vil flyte mye bedre på en Ipad mini.

Et resultat av den mye kraftigere ytelsen er at GarageBand nå kan kjøre hele 32 parallelle lydspor. I den nye varianten av programmet er eldre Ipad-er begrenset til 16 spor fordi det ikke er kraft nok til mer.

Nettlesertesten Peacemaker fra Futuremark viste enda større forskjell. Her scoret nye mini hele 1714 mot 571 på G Pad. Resultetet ser vi på netthastigheten.

Teori og praksis

Mini 2 er raskere til å surfe med, men ikke så mye raskere som testen tyder på. Det er forskjell på teori og praksis.

Geekbench viste en enkjerneytelse på 1392 på mini kontra 627 på G Pad, mens flerkjerneytelsen var på 2514 kontra 1866. Mens de to kjernene i A7-prosessoren nesten klarer å doble ytelsen når de jobber sammen klarer de fire kjernene i Snapdragon 600 prosessoren å tredoble den.

Jo flere kokker, jo mere søl altså.

Større batteri

Selv om de to nettbrettene veier omtrent det samme har Ipad Mini 2 et batteri som er nesten syv wattimer(Wh) større.

Det er mye i denne sammenhengen, og selv om vi ikke har kjørt noen lange sammenlikningstester på strømforbruket ser det ut som om Apples kandidat har vesentlig lenger batterilevetid.

Vi fikk normalt litt over syv timer ut av LG-en, mens mini holdt i over ni til ti timer avhengig av bruken.

For å få til det har Apple økt vekten på den nye utgaven med litt over 20 gram.

TEST: Sony Xperia Tablet Z: Sonys nye nettbrett er en vinner

Duell2-AFnO57mIl1.jpg

Hel— og halvdekkende: Mini 2 har nesten alt av sider og rygg dekket av børstet aluminium. Bare et lite felt hvor antennene sitter er i plast. Det er mer synlig plast på LG-brettet. Foto: Stein Jarle Olsen

Lyd

Mens Apple til nå ser ut til å ha ment at monolyd er greit nok har de fleste Android-nettbrett hatt stereo høyttalere. Det har også G Pad, men mini har faktisk stereo også. Eller en slags. For her sitter begge høyttalerne fryktelig tett sammen.

Ved å sette nesa helt inn til Lightning-porten, den som sitter mellom høyttalerne på den ene kortsiden, kunne vi så vidt høre en slags stereo.

Men det kan også ha vært et slags godviljefremkalt hørselsbedrag. I et så lite nettbrett skal du ha det midt foran for å få noe glede av lydseparasjonen, og på G Pad sitter de 11 cm fra hverandre. Det gjør at du hører de separate lydsporene når du ser på film.

I de fleste tilfeller bruker folk likevel hodetelefoner til slikt.

Trådløst

Apple har som vanlig varianter med bare wifi og med mobilt bredbånd i tillegg.

Nå har de også fikset utfordringen de har hatt med LTE, og nye mini kan bruke alle de aktuelle frekvensbåndene i Norge. Både 800 MHz og 2,1 og 2,6 GHz. Når 2G og 3G også er på plass er varianten med mobilt bredbånd endelig slik den bør være.

Totalt har Apple bygget inn 13 antenner for å håndtere alle de trådløse forbindelsene.

LG har bare én variant og den er utstyrt med wifi. Skal du på nett utenfor wifi-soner må du opprette en navlestreng til mobilen via Bluetooth. Det er greit for mange.

Apple legger på en tusenlapp for å få mobilt bredbånd.

TEST: Acer Aspire S7: Acers ultrabook-flaggskip er brilliant

Design

De to nettbrettene ser overaskende like ut. Den største forskjellen er den bredere skjermen til LG. Men ved nærmere ettersyn er nok Ipad-en litt mer raffinert.

Den har en hel bakside i børstet aluminium som brer seg opp langs sidene og avsluttet i en lekker polert kant. Forsiden er av glass. G Pad har også en bakside av børstet aluminium, men avslutter i en plastramme før glasset overtar. En helt klar seier til Apple.

En ting vi liker godt med G Pad er at du kan tappe to ganger med fingeren på skjermen for å vekke den. Og så tappe to til for å slukke den. Det er den samme egenskapen vi finner på den nye G2-smarttelefonen deres.

Konklusjon

Det er nesten litt urettferdig at når LG endelig våger seg utpå, og lager et skikkelig nettbrett, så kommer de midt i malstrømmen de to nye Apple-modellene har skapt.

Etter flere år med kun små forbedringer skjedde det plutselig veldig mye. Og spesielt med nye mini som har fått retina-skjerm i svært lyssterk utgave og den lynraske A7-prosessoren akkompagnert av Ios 7. Vinneren er altså Ipad mini. Med god margin. Men det er før man tar prisen i betraktning.

Mini 2 er rundt 900 kroner dyrere enn LG G Pad 8.3 i 16 GB-utgave med wifi. Da blir det vanskeligere å velge.

Likevel holder vi på Mini 2 som vinneren, men er du i Android-leiren er G Pad et svært godt nettbrett.

Smalt som det er går det ned i flere lommer enn litt bredere Mini 2.

KarakterduellLG-siZmOtwOph.jpg

AppleiPadmini-K807XnzF3o.jpg

Duell4-o7f6k4XDR5.jpg

Apples beste: Nye Ipad Mini 2 imponerer veldig. Utenom på pris er det best på det meste. Foto: Stein Jarle Olsen Ytelse:

3DMark Ice Storm Unlimited

 • iPad Mini 2: 14098 (101,7 fps)
 • LG G Pad: 9135 (41,4 fps)

Futuremark Peacekeeper

 • iPad Mini 2: 1714,
 • LG G Pad: 571

Geekbench 3

Enkjerneytelse:

 • iPad Mini 2: 1392
 • LG G Pad: 627

Flerkjerneytelse:

 • iPad Mini 2: 2514
 • LG G Pad: 1866

Les også:

TEST: Hvilken smartklokke skal du gå for?

Publisert

Sakene flest leser nå

 1. – Vi får sårende spørsmål som ingen andre foreldre får

 2. Tor (18) er i karantene etter ein fest i Kvam. – Dette er ein vekkar. No kryssar eg fingrane.

 3. Mariann hugsar knapt noko frå dei første ti dagane

 4. Mannen ble vekket av politiet og beskyldt for voldtekt. Nå er ekskjæresten dømt.

 5. En stille vårdag gikk det opp for ham. - Jeg ble så trist at jeg begynte å gråte

 6. Ni hus evakuert etter bilbrann. – Det er fremdeles eksplosjonsfare